• Nagyfokú rövidlátás eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A következő lelet értelmezésében kérném segítségét - sajnos a vizsgálaton nem kaptam választ a kérdéseimre, és most nem panaszkodni szeretnék, csak tudom, hogy élőben a legjobb megkérdezni mindent, de ez itt sajnos nem sikerült (a válasz oldal). 27 éves nő vagyok, körülbelül 7 éves korom óta nagyfokú rövidlátó. Jelenlegi értékek: -16 a jobb szemem, és -13,75 a bal. A rész, ami teljesen kétségbeejt, ami miatt új időpontot kértem máshol és magán szakrendelésen, a következő: Lencse: tiszta St.ou.u: myopia, táblázott fundus, éles szélű, jó színű papillák, macula od. enyhe pigmentzavar, os pigmentrög, kornak megfelelő erek, periférián deg. területeke., lyuk/szakadás nincs, fekvő retina A vizsgálati eredmények konkluziója az volt, hogy láthatnék jobban is(!), nagy a szemem és nőni fog, borzalmas a hátsó része a szememnek és vékony a szaruhártyám. Amikor kérdeztem mit kezdhetek ezzel, hogyan tarthatnám szinten, ha már nem remélhetek javulást a következő válasz érkezett: vannak lencsék, meg szemüvegek nem kell ezzel foglalkozni, minden rendben van, ha akarom nézessem meg párszor és jöjjek majd vissza 30 év múlva. A stílus minősíthetetlen volt, de ez már nem zavar az viszont igen, hogy nem tudom mekkora a baj. Őn szerint milyen kivizsgálásokra érdemes mennem még, és szembe kell néznem azzal,hogy megvakulhatok? tíz éve hordok félkemény kontaktlencsét, mostanában kevésbé bírja már a szemem de még így is nagyon éles és jó látásom van tőle, minden hétköznapi normális" dolgot el tudok végezni vele és a szemüvegemmel is - a kérdésem az lenne, hogy ezt az állapotot felejtsem el, mert ennyire nagy a baj, vagy szinten tudom-e tartani? Előre is köszönöm a válaszát Doktor Úr!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a Rövidlátás, szemüveg, látásélesség, szemfenék témában

        Kedves Hölgyem! A szemészeti státuszában (szemfenekén) a rövidlátásnak megfelelő kép látható, miszerint a szemfenék myopias (ez jellemző a rövidlátókra). A maculaban (éles látás helyén) enyhe pigmentzavar, pigmentrög van, ettől nem kell nagyon megijedni, azonban befolyásolhatja a látását. Az ideghártya fekszik (ez a normális állapot), a perifériás területeken degeneratív területek láthatóak (ennek több oka is lehet). Sajnos nem értem, hogy mire mondták, hogy "nőni fog a szeme", mivel a szem mérete nem fog már nőni. (A rövidlátók szemtengelye alapvetően hosszabb a "normálisnál".) A szaruhártya vékonysága szemnyomás mérésnél fontos, mivel a mért értékekhez lehetséges, hogy hozzá kell majd adni, érdemes CCT mérést végezni. Rendszeres szemészeti kontrollt javasolok. Ilyen esetekben szóba jön szürkehályog műtét annak ellenére, hogy tiszta a lencséje, ill. akár a különböző refraktív sebészeti lézer kezelések is. Ez utóbbi viszont a vékonyabb szaruhártya miatt kérdéses, előtte mindenképpen alapos szemészeti vizsgálat javasolt. Dönthet úgy, hogy a szemüveg-kontaktlencse párosnál marad, de tudnia kell, hogy a látásélessége ebben az esetben nem fog javulni. A vaksággal kapcsolatosan nem tudok ilyen formában nyilatkozni, de nem szabad elkeseredni és megijedni, hanem szoros szemészeti kontroll szükséges. Remélem segítettem, Üdvözlettel,


        Kérdés: 2017. április 07., 13:23; Megválaszolva: 2017. április 11., 15:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: