• Egyik szemem kisebb lett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Segítséget szeretnék kérni.Öt hónapja kezdődött nálam egy vírusos kötőhártya gyulladás amit közel három hónap alatt sikerült is kikezelni.Közben kiderült hogy krónikus arcüreg gyulladásom is volt,amit szintén kikezeltek.Sajnos nem lett minden tökéletes ugyanis az egyik szemem /bal/ látványosan kisebb lett mint a másik.A hónapok során több szemorvosnál is jártam,mivel ugyan a szem vörössége elmúlott de a szemhéj ugyan úgy meg volt duzzadva mint a betegség lefolyása alatt és kisebb lett az egyik szemem.Az egyik doktor kért tőlem régebbi képet hogy megnézze nem e velem született rendellenesség hogy alapból is kisebb az egyik szemem,valóban kisebb,de szinte észrevehetetlen volt eddig,VISZONT MOST ÉSZREVEHETŐ ÉS FELTŰNŐ.Jelen állapot szerint nincs kötőhártya gyulladásom,de műkönny használatát javasolták.De nem értem hogy ettől hogy fog megint olyan méretű lenni a szemem mint a betegség előtt.Már nem tudom mit csináljak mert mindig csak azt a választ kapom az ellenőrzések során hogy semmi baja a szememnek.Akkor miért kisebb és estére miért érzem hogy szinte ráesik a szemhéjam és alig bírom kinyitni?Néha azt is érzem hogy böki valami.Látni is úgy látok vele mint a másik szememmel.Kérem segítsen!Előre is köszönöm válaszát!!!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szemgolyó, szemhéj, szemészet témában

        Kedves Hölgyem! Kollégáim nevében nem nyilatkozhatok, azonban kérdését olvasva én is arra gondolnék, hogy korábban is "kisebb" volt az egyik szeme, valószínűtlen, hogy csökkent a szemgolyó átmérője, főleg úgy, hogy látásélessége nem csökkent. Amennyiben a szemgolyó mérete csökken - anatómiai okok miatt - a látásélesség is csökken, hiszen az éleslátás helye változik. Ennek ellenére, a szemhéj hibás állása, csöngése (ptosis) során tűnhet úgy, hogy egyik szemét kisebbnek látja. A szemhéj ilyenkor kissé rábukik a szemre és esztétikailag, szubjektíven azt a benyomást keltheti, hogy a szem mérete csökkent, mivel "nem látszik a teljes szemgolyó". A bökő érzés emelkedett szemnyomást is jelenthet, ezt ellenőriztesse. Nem tudom, hogy a másik szeme, nem-e tűnik nagyobbnak? Tehát, nem a bal szeme a kisebb, hanem a jobb lett nagyobb. Ez pl. pajzsmirigybetegségben gyakori tünet lehet. Sajnálom, de nem tudok más okot felsorolni az ügyben, remélem segítettem. Tisztelettel,


        Kérdés: 2017. március 09., 22:37; Megválaszolva: 2017. március 10., 17:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: