• Égő, szúró érzés, szemkönnyezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr! Gyermekkorom óta gyötörnek különböző szem-orr panaszok a jelenlévő allergiám miatt. Már jópár éve könnyezik, viszket, szúr a szemem és emelett nagyon érzékeny is. Porra nagyon allergiás vagyok, tejre kevésbé, ennek a tüneteit nem is érzem. Volt már több orrműtétem is ( polip, orrsövény ), az orrlégzésem úgy ahogy rendbe is jött, nagy panaszokat nem okoz, viszont a szemem jópár éve 0-24 órában vörös, duzzadt, karikás, könnyezik és szúr. Megjártam több orvost is, panaszaim alapján jópár szemcseppet, műkönnyet próbáltam már ki. Visszajelzésnek azt kaptam, hogy már egy elhúzódó gyulladás van a szememben, amit "valószínűleg" az allergiám okoz és sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni, ilyen az alkatom, használjak műkönnyet. Most próbáltam a szemvidítófű teát, sajnos az sem járt sikerrel. Kérdésem, hogy ezek alapján tényleg semmit nem lehet kezdeni a szememmel, ami már kezd néha elég elviselhetetlen lenni? Ha szükséges, csatolom az eddigi leleteket. Válaszát előre is köszönöm, Tamás

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a száraz szem, műkönny, Meibom mirigy diszfunkció témában

        Kedves Uram! A leírása alapján én is száraz szemre vagy talán allergiás (krónikus, vissza-visszatérő) kötőhártya gyulladásra gondolnék. Ez utóbbival kapcsolatban az Opatanol szemcseppet javasolnám. A Meibom-mirigy diszfunkciót is említi, ez esetben a szemhéjak melegítését, masszázsát és tisztítását, vagyis "szemhéjtoalettet" javasolnék. A száraz szemes panaszok hátterében a könnyfilm olajos fázisának elégtelenségével járó Meibom-mirigy diszfunkció állhat. Panaszaival (régóta fennálló) kapcsolatban hyaluronsavat tartalmazó műkönnyet és szemgélt ajánlanék kipróbálásra. Ezeket a kenőcsöket érdemes reggel-este használni, sok esetben csökkentik a panaszokat, azonban tudni kell, hogy minimális homályos látást okozhatnak a használatot követő órákban. Nagyon súlyos esetben érdemes elgondolkodni helyi gyulladáscsökkentő cseppek (pl. ciklosporin tartalmú) használatán is. Szemészeti panaszai kellő türelmet és kitartást követelnek Öntől, a hosszú távú kezeléseket érdemes szakemberrel átbeszélni. Remélem segítettem. Tisztelettel,


        Kérdés: 2017. február 27., 14:45; Megválaszolva: 2017. február 27., 22:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: