• szürke hályog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.! Három het volt szürke hályog műtétem. Az orvos szerint jól sikerült, nekem viszont van egy - két érdekes jelenség amelyek a műtét óta "látok"! Az orvost nem tudom elérni, képzésen van. Nyugtalanítanak esek a jelenségek, szeretném Kérni segítségét. Este vagy olyan környezetben ahol világítás van, pislogásnál szemem külső, halánték felöli oldalán egy erős fényvillanást látok, ami leginkább egy Hold sarlóhoz hasonlít. Csak a pislantás idejéig látom. A látó mezőmben megjelentek kis körök, a közepükben kis keresztek (mint a műszerek "szálkeresztje") Ha kissé vízszintes irányban megmozdítom, billentem fejem, ezek a keresztek x alakra váltanak. Kontúrjuk igen vékony, de mivel sokat látok, igen zavaró. Sajnos megjelent még egy zavaró "látvány", olyan mintha maszatos ablakon néznék át, egy áttetsző "paca". Ha jobbra - balra, le- vagy fölfelé tekintek a szememmel, ezek a körök-keresztek és a maszat is a tekintetemmel együtt mozdul. No ez iszonyúan zavaró, mintha szellemképes lenne tekintetem. Egyébként se közelre, se távolra nem látok tisztán, "élesen". Cseppeket használom, védem - vigyázok szememre. Ha a tünetek a műtét velejárói és én vagyok türelmetlen, akkor elnézését kérem, nyugtasson meg. Azért érdeklődöm viszont, mert két hét múlva következik másik szemem. Ha esetleg valami mégis nincs rendben, akkor erről tudnom kell. Az orvost a műtét előtt két nappal tudom majd elérni. Köszönöm válaszát.

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a látászavar, szürkehályog, műtét témában

        Kedves Kérdező! A szürkehályog műtét teljes gyógyulási ideje 6 hét. Ez idő alatt folyamatosan változik, jó esetben fokozatosan javul a látásélesség. Az Ön által említett panaszok leginkább astigmia során fordulnak elő, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben lehetséges, hogy szemüveg viselése válhat szükségessé. Ez az állapot lehet a műtét következménye is, hiszen a legpontosabban elvégzett műtét során is okozhatunk egy minimális astigmiát. A másik panasz, amit említett (maszat) lehetséges, hogy üvegtesti homályok, melyek korábban is ott voltak, azonban a szürkehályog miatt "nem látta tisztán" őket. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy amennyiben a szemfenéki képet, a retináján vannak elváltozások, akkor a szürkehályog műtéttől nem várható teljes mértékű látásélesség javulás. A színlátás, kontúrok, a látás "minősége" fog javulni ezen esetekben. A másik szem szürkehályog műtétje előtt érdemes azért megvárni az említett 6 hetet, hiszen akkor látjuk, hogy hogyan "változott/alakult" a látás az operált szemen. Ezzel kapcsolatban, valamint panaszai miatt javasolom, hogy keresse fel a műtétet végző kollégámat. Tisztelettel,


        Kérdés: 2017. február 06., 19:55; Megválaszolva: 2017. február 15., 10:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: