• Mitől szűnhet meg véglegesen a bevérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Inzulinos cukorbeteg vagyok, de általában a cukrom 6 körül van. 2 év alatt 11 műtétet hajtottak végre a szemeimen. Bal szemem: Bevérzés miatt szilikont tettek bele, és lézerrel valamilyen eret elégettek benne. A szilikon benne volt 9 hónapig, utána, mivel meggyógyultak az erek kivették a szilikont, 3 hónapig nem volt benne, és a 3. hónapnál a retinát valami húzta, le volt tapadva 5-6 helyen (szerintem a lézer nyoma volt). Fókuszálásnál felhullámosodott a retina és beszűkült a látóterem, csőlátás alakult ki. Ezért belenyúltak a szemembe, felvágták a letapadásokat és szilikont tettek bele. Ez a szilikon január 24-én lesz 1 éve, hogy benne van. Közben 3 hónapja szürkehályog műtétet hajtottak végre, raktak bele műanyag lencsét, de a szilikon is még benne van, mert az orvos nem meri kivenni. Csak a kontrasztokat érzékelem. -1-es dioptriás volt a szemüvegem, most +8,5-es dioptriás szemüveggel látnék. Jobb szemem: Kezdődő retinaleválás miatt feltöltötték gázzal, 1 hónap múlva, a gáz felszívódása után rendbe jött. +3-mas szemüveggel elfogadhatóan láttam. Tavaly márciusában bevérzett, ekkor szilikont raktak bele, 7 hónap múlva vették ki, de ekkorra már nagyon beszürkült a szilikontól, és szürkehályog műtétet hajtottak végre. Ezzel a lencsével rosszabbul látok, nem tudok SMS-t írni, mert életlen. Mostanában, nagyjából 2 hetente bevérzik, utána gyengén látok 2-3 napig, rutascorbin és askorbin sav magas dózisú fogyasztására felszívódik a vér, és javul a látásom (de már gyenge a +3-mas szemüveg). Van-e valami gyógymód vagy lehetőség arra, hogy a vérzés megszűnjön? Kezelést nem kapok, az orvos (Dr. Őry Zsolt) szerint erre nincs gyógyszer. Azt mondta, nem ér semmi az askorbin és a rutascorbin. Tapasztalatom szerint téved, mert 2-3 nap alatt felszívódik a vér, és visszajön a látásom. 2 éve autóval jártam orvoshoz, ma már kísérővel. Várom szíves válaszát. Köszönettel Molnár László Telefon: +36 70 655 1354 E-mail: [email protected]

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a cukorbetegség, retina, vérzés témában

        Tisztelt Uram! Sajnos a cukorbetegég következtében van ennyi szemészeti problémája. Annak ellenére, hogy vércukorszintje a normál értékek között szerepel, a szem nem felejt, és az éveken át tartó károsodás sok esetben nehezen visszafordítható/megállítható. Nem tudom, hogy van-e más alapbetegsége ezen kívül, de sok esetben a vérzés hátterében egyéb belgyógyászati, kardiológiai - az egész szervezetet és érrendszert is érintő - betegség állhat. Érdemes lenne ez irányban is vizsgálatokat végezni. Rendkívül nehéz ilyen helyzetben mit tenni, hiszen nincs olyan szemcsepp/kezelés, amit ha megkapna, minden problémája megszűnne, vagy legalább stagnálna. A rutascorbin segít abban, hogy a szem és annak környéke hamarabb elvezesse az oedemat, esetleg vérzéseket, de nem csodaszer. Az Ön által említett kolléga az egyik legjobb szemész az országban. Tisztelettel,


        Kérdés: 2017. január 23., 22:51; Megválaszolva: 2017. február 10., 21:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: