• Szem betegségei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Jobb szemem jobb oldali részén,folyamatosan egy buborék szerű kört látok fekete széllel és körülötte apróbb fekete pontokat.A szem vizsgálat alapján,üvegtestben úszkáló mobilis homályok, UH:B kép:j.o PVD.Az üt-i határhártya a papilla előtt megvastagodott egy körülirt helyen,retinochor.réteg fekszik. Fundus:papilla hat.követhető, C/D=0,3 az excav.kimélyült. A vizsgáló orvos szerint nincs segítség, a látásom zavaró tényezőjével kell együtt élnem. Nagyon nehezen tudom elfogadni, hogy jobb szemem látóterében folyamatosan ott van egy fekete körben egy buborék és az apró fekete pontok, mint apróbb bogarak úsznak a látókörömben. Azt sem értem, hogy ez a látást zavaró tényező egyik pillanatról a másik pillanatra alakult ki. Előzetesen nagyon fájt a fejem /vizsgáló orvos szerint sem a magas vérnyomás, sem a fejfájás nincs összefüggésben ezzel a betegséggel/,lehajoltam és amikor kiegyenesedtem már megjelent a folt a látóteremben és azóta is folyamatosan észlelem. Az orvos 1000-es C vitamint írt elő, napi 1 tabl. Kétlem, hogy ez segítene.Kérdésem az lenne, hogy tényleg nincs semmilyen segítség? Tényleg el kell fogadnom ezt az állapotot? Tisztelettel várom válaszát.

        Dr. Papp Júlia válasza a szem probléma témában

        Tisztelt kérdező! Az Ön kérdésében leírt folyamat a szem üvegtestjének természetes elváltozása (sajnos).A folyamat részeként valóban akkor válik nagyon zavaróvá amikor hirtelen a látás útjába, az éles látás helye elé kerül. A látóidegfő körüli erősebben tapadó vastagabb gyűrű válhatott le. Szerencsére a vizsgálat szerint az ideghártya rendben fekszik, eltérés nélkül. A C vitamin és bő folyadék fogyasztás javasolt, mert az üvegtest átépüléséhez szükséges. Arról szoktak beszámolni a páciensek, hogy idővel lejjebb úszik és kikerül a látótérből a Weis gyűrű, illetve az ember hozzá szoknak a pontokhoz.Sajnos a számuk nem csökken. Műtétel lehetne eltávolítani ezeket a homályokat, de a vitrectomia rizikója sokkal nagyobb, mint a várható javulás.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2013. február 22., 16:17; Megválaszolva: 2013. február 25., 17:16

        Tudjon meg többet: szem probléma
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! A szememen kb. 3 évvel szürke-hályogot diagnosztizáltak. Akkor azt mondták, hogy évekig is fejlődhet mire annyira "beérik", hogy műteni lehet. Jelenleg 3 dioptriás kontaktlencsét hordok. (távolra látáshoz kell.) Jelenleg...
        Retinaleválás műtéte során a szembe helyezett szilikonolaj emulzifikációjának melyek a beteg számára is érzékelhető tünetei?
        Jó estét kivánok! Kislányomat 2.5 évvel jégárpával műtötték.Fél év múlva tavaly márciusban hetente vittem orvosokhoz akik allergiat,kötőhártyát diagnoztizáltak nála és nagyfokú fenyerzékenysége van.Tavaly októbertől idén...
        Jó estét kivánok! Kislányomat 2.5 évvel jégárpával műtötték.Fél év múlva tavaly márciusban hetente vittem orvosokhoz akik allergiat,kötőhártyát diagnoztizáltak nála és nagyfokú fenyerzékenysége van.Tavaly októbertől idén...
        Tisztelt Doktor Úr! Középiskolás éveim alatt sajnos nem hordtam túl felelősségteljesen kontaktlencséimet. Rendszeresen túlhordtam, nem megfelelő folyadékban tároltam, nem vettem ki alváshoz, nem figyeltem kellőképpen a higiéniára,...
        Tisztelt Doktor úr Jobb szememen szürkehályog műtétet végeztek. A műtét előtt 20 évvel lézeres korrekciós műtétem volt, utána nem kellett szemüveget hordanom. A szürkehályog műtét után +1D szemüveget kell hordanom. Ezen kívül...
        kislányom 11 éves.Egy éve a szemészeten megállapítottak, hogy enyhén rövidlátó, jobb szemén -0.25 dioptria volt. Felírtak szemüveget, hogy igény szerint viselje. Nem hordta, mert nem érezte szükségét...Most, egy év múlva már 1.5...
        Színtévesztésre van valami gyógymód, vitamin, mûtét vagy bármi megoldás?
        Kedves Doktor Úr! Pár éve volt PRK-s látásjavító műtétem, ahol megállapították, hogy az egyik szememen V-VII ó-ig csigamászás degeneráció látható, egyebekben ép. Azóta nem vizsgálták a szemfenekem. Egy ilyen elváltozással lehet...