• Szem betegségei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő, több, mint tíz éve viselek szemüveget, ill. kontaktlencsét. Pár héttel ezelőtt új szemüveget csináltattam. Az optikus azt tanácsolta, hogy írassak fel erősebb kontaktlencsét, mert a későbbiekben a gyengébb lencse viselése miatt tompábban fogok látni. Másrészt viszont azt hallottam, hogy jobb, ha "gyengébb" lencsét hordok (amivel egyébként jól látok), mert így a szememet erőltetem, és nem romlik tovább. Válaszát előre is köszönöm. Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a rövidlátás, távollátás témában

        Kedves Kata! Köszönöm kérdését.
        A válasz nagyban függ attól, milyen típusú a töréshiba.
        Ha myopiás, azaz rövidlátó (-), akkor az erős dioptria, korai emelés "ellustítja" a szemet, az alkalmazkodó szemizmokat. Ugyanakkor,  ha esetleg a szemlencse változásai miatt jelentősen, rövid idő alatt emelkedik a dioptria érték (kb, 1,0 D-t), akkor a mindennapi életet zavaró homályos látás miatt már érdemes váltani lencsét és szemüveget. Ha például az olvasó táblán az utolsó 2-3 számot egyáltalán nem látja.
        Ha hypermetrop, azaz túllátó a szem (+ dioptriás) akkor feltétlenül erősíteni kell, ha azzal lát jobban. Ilyen esetben a szemet erőltetjük és feleslegesen terheljük, ami fejfájást is okozhat.

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-07 13:31:04; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: