• szellemképes látás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdv! A problémám a következő: körülbelül 2 éve tapasztalok szellemképes látást/többeslátást. Mindkét szememen jelentkezik külön-külön is., főleg rossz fényviszonyok között, kontrasztos képeknél (pl filmfelirat). Voltam szemészeten, neurológián, de nem találtak semmit. Végül elmentem egy optikába, ahol megvizsgáltak egy i.Profiler hullámfront technológiás computer-rel. Kimutatta, hogy tág pupillánál megmutatkoznak kisebb szemhibák, amik szűk pupillánál eltűnnek, de szemüveget felesleges lenne adni, mert a látásélességgel nincs baj, csak a szellemképes látással/többeslátással. Azt mondta hogy idővel a pupillám úgyis szűkülni fog és kevésbé fognak ezek a hibák problémát okozni. Viszont engem borzasztóan idegesít, hogy este, ha már nincs természetes fény, csak a lámpa világít, akkor már nem látok jól. Nem szeretek így még TV-t nézni se. Ön szerint lehet tudok ezen kívül tenni még valamit, vagy ezen nem lehet segíteni? Műkönny nem segít. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Ha ennyire zavaróak a tünetek, egy egyszerűbb (olcsóbb) szemüveget lehetne készíttetni, melyet tágabb pupilla mellett vizsgálva írnak fel, próbálnak fel illetve kontrollálnak sötét körülmények között. Ezt a panaszok jelentkezésekor lenne érdemes viselni. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a cylinderes szemüveg viselését nehezebb megszokni, főleg ha hol felvesszük, hol letesszük az ilyen típusú szemüveget.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. december 19., 16:08; Megválaszolva: 2011. december 25., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: