• Üvegtesti Homaly

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorno/Ur! Azzal a kerdessel fordulnek onhoz, hogy 2008 februar ota eszlelek mindket szememben uvegtesti homalyokat. Eleinte nagyon zavartak, majd megszoktam amennyire meg lehet szokni oket. Az elso ket evben nem is valtozott semmi , majd egyik reggelre mindketr szememben tobbet lattam. Kb. fel evente mindig elmentem szemeszetre ahol ezeken kivul mas problemat nem talaltak. Iden nyaron ujra azt vettem eszre, hogy tobb uszo szosz van a szememben, de leginkabb a regiek merete lett nagyobb ill. jobban beusznak a latoterbe mint elotte. Ennek nasgyon nem orultem, de ami inkabb felelmet es ilyedseget keltett az a foleg 90% a ball szememben levo fenyfelvillanas. Olyan dolgot latok olyankor felvillani foleg, ha pislogok is hozza a latoter ball felso sarkaban mint mikor az eros napsutes atsut a felhokon. Nagyon eros szinte feher nyeny. Igazabol sotetben soha nem lattam meg ill. ha nem az egre neznek akkor lehet sokszor eszre sem vennem. Az elmult 6 hetben 3 alkalommal voltam szemeszeten ahol 2x pupillatagitassal megvizsgaltak es azt mondtak tokeletes es ep a szemem.Egyedul a masodik orvos mondott annyit, hogy igazabol nem is kellene megemlitenie, de a ball szememben egy olyan foltz van amit o mondjuk anyajegynek hivna , de ezzel szerinte abszulute nem kell foglalkoznom-On szeint sem? Nem tudom etttol fuggetlenul, mivel egyre gyakrabban eszlelem ezt a dolgot on szerint erdemes lenne-e ujra elmennem a szemeszetre, mert nagyon felek a retinalevalastol.Esetleg kerjek-e egy komolyabb vizsgalatott a pupillatagitason kivul, vagy igy is latniuk kellene a bajt ha lenne? Sajnos a munkam miatt nehez dolgokat is kell emelnem megha nem is kell mindig erolkodnom is hozza. Varol megtisztelo valaszat.

        Dr. Papp Júlia válasza a üvegtesti homály témában

        Tisztelt kérdező! Nagyon örülök, hogy rögtön műszeres pupilla tágításos vizsgálaton vett részt, mert valóban a retina leválás lehetősége vetődött rögtön fel bennem is. Megnyugtató, hogy egyik esetben sem találtak említendő dolgot - pl.- perifériás elvékonyodást (degeneratiot)a retinán vagy üvegtesti határhártya leválást stb. Az anyajegyszerű, lapos pigmentált elváltozást igazából "csak" követni kell, figyelni félévente a méretét, alakját, színét. Érdemes lenne folyadék és "vitamin kúrát" tartani, nagyon sok C vitaminnal, esetleg a retina számára elengedhetetlen nyomelemeket, természetes anyagokat tartalmazó kimondottan "szemészeti vitaminok" szedésével. Nagyon fiatal még, hogy ennyire sok homályt lásson.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. december 06., 21:38; Megválaszolva: 2011. december 12., 12:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: