• Glaukoma??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        20 éve vagyok 1-es tip cukorbeteg. A soron következő szemészeti vizsgálaton a szemész megállapította, hogy a papillákon eltérő értölcsérek láthatók, o.d.C/D0, 4.b.o. C/D 0,6, ép maculák, norm. érviszonyok. Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent? Glaucomára célzott az orvos. Tüneteim: fejfájás, néha homályos látás. Köszönöm válaszát.

        Dr. Papp Júlia válasza a zöld hályog témában

        Tisztelt kérdező! A vizsgáló orvos valószínűleg a látóidegfő megjelenése alapján vetette fel a zöldhályog gyanúját. A látóidegfő megjelenése ugyanakkor lehet már veleszületetten is ilyen. Az ideg kilépésénél a látóidegfő teljes átmérőjéhez (Disc) viszonyítják a mélyedés mértetét (Cup). A kettő aránya önnél a 0,4 és 0,6. A lényeg a többi vizsgálat eredményén múlik. Szemnyomás mérés értékén, látótér, OCT stb.ezeket kellen minél hamarabb ellenőríztetni. MIvel "szerencsére" Ön cukorbeteg, tehát többször vizsgálták a szemfenekét jó volna a korábbi leletetekkel, fotókkal összevetni a mostanit - új az eltérés vagy már évek óta megfigyelhető. Önmagában a fejfájás és az elhomályosodó látás inkább a vércukor szintjének ingadozásával függhet össze, bár a zöld hályognak is hasonló lehet a tünete.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. december 03., 18:23; Megválaszolva: 2011. december 07., 15:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: