• Kancsalság?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 10 éves korom óta vagyok szemüveges. A mostani szemüvegem adatai ezek: bal: -3,50 (+1.0 cyl. 95 fok); jobb: -2,75 (+1.0 cyl. 95 fok). Sajnos már egy jó ideje képtelen vagyok normálisan távolra nézni. Azt érzem, hogy a szemeim által alkotott kép egyszerűen szétcsúszik. Egyszerűen szólva kettős látásom van. Akárhogy erőlködök (szó szerint), nem tudok egyet látni. Az viszont meglepő, hogy közelre szemüveggel is én anélkül is mindenféle megerőltetés nélkül tudok nézni, anélkül, hogy kettőt látnék. Továbbá a szemeim a vizuális feladatoknál (olvasás, TV, számítógépezés) igen fáradékonyak. Én egyszemes kancsalságra gyanakszom. Ugyanis azt érzem, hogy ha távolra nézek, és nem fókuszálok, akkor a bal szemem egyszerűen elmozdul (kifele), és az addig (úgy-ahogy) egyben lévő kép szétcsúszik. Ezt erősíti meg az is, hogy a bal szemem a gyengébbik (majdnem egy dioptriával rossz a másiknál). Attól tartok, hogy ha nem kezelik, akkor fokozatosan tompalátó lesz. Szerencsére most még egyáltalán nem az, szemüveggel 100%-ra lehet korrigálni. Ön szerint mit kellene tegyek? A szemészetesen erre fény tudnak deríteni? És ha kancsalságom van, akkor az ilyen korban még gyógyítható? Előre is köszönöm válaszát!

        Halmosi Edina válasza a szemészet témában

        Tisztelt Kérdező! Én első körben egy polateszt-vizsgálatot javasolnék Önnek. Ennek kivitelezése csak egyes szemészeteken, és egyes optikákban lehetséges. Nem tudom, hogy hol lakik, kivitelezhető-e esetleg valahol a környezetében ez a vizsgálat. Nézzen utána talán az interneten. Valószínű, hogy az így megállapított prizmás korrekció viselésével panaszai megszüntethetőek lennének. Ez egy speciális hasábbal rendelkező lencse, amely a két szem együttes munkáját segíti elő, megszüntetve ezzel a kettőslátást. Még ebben a korban sem késő elkezdeni ezzel foglalkozni, főleg azért mert panaszai vannak. Ha a prizmás korrekció viselését követően sem szűnnek meg a problémái, akkor érdemes esetleg más szemészeti vizsgálatokat is elvégezni Önnél. Egy másik lehetőség esetleg a vizuális terápia lehet, amelyről rövidesen olvashat majd a webbeteg honlapján. Üdvözlettel: Halmosi Edina


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus

         Halmosi Edina

        Kérdés: 2011. november 18., 11:30; Megválaszolva: 2011. november 24., 20:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: