• Merjem e vállalni a felajánlott új munkakört szembetegségem miatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WEBBETEG! A véleményüket szeretném kikérni, hogy milyen munkát vállalhatok el 26 éve tartó szembetegségem miatt. Elütött egy autó, amitől agyrázkódást kaptam, a jobb szememben szemizombénulás miatt kancsalság alakult ki, ami folyamatosan romlott, 3 műtétem volt, viszonylag jó kozmetikai eredménnyel, viszont a látásom a jobb szememen kb 10 %-os maradt, a bal szemem pedig folyamatosan romlik, egyre homályosabban látok. Nehezen ismerek fel arcokat, homályosan látom a feliratokat szabad szemmel, ha szemüveget viselek, akkor a fejem megfájdul. Néhány leletet: 2003.09.02. Laminot. musc. recti. int. et inf. Tendinot. m obl. sup. l.d. (I. műtétem volt) 2003. nov. 18. Res. m. r. ext-c superpos. o.d. et myot m obl. inf.o.s (II. műtétem volt) 2004.02.16. Re-laminot. m. r. int. o.d. (III. műtét) 2006.10.16. Visus: -2.0 cyl 10 fok=0.04 PD: 59 -0.5D=1.0 Rend. táv. szem. Javal: 3.5 100 fok 0,25 90 fok Sciasciopia: távoli korrekcióval azonos. Fundus: ép pupillák, kornak megfelelő érrendszer, kóros jel nem látható. Rl.: ép elülső szegmens. Tiszta átlátszó üvegtest. Dg.: Amblyopia et astigmatismus l.d. Diagnózis: Látáshiány okozta tompalátás 2006.12.13. Dg. Strab. conv., amblyopia od. St. post op. c. stab. conv. et deorsumverg. o.d. Nystagmus rotat. ou. Látásélesség: jobb szem tompalátó 0,1 (látásélessége üveg gel nem javítható) bal szem 1,0 műtétek után jó kozmetikai eredmény. 2007.09.24. V: 0.08 0.8 -0.5D=0.9 2008.06.25. Látása romlott Visus: -1.0D -2,0 D 15 fok = 0.05 KSz +0,5 D -0,2 D cyl PD: 60 -1.0 D -0,5 D 90 fok = 1.0 +0,5 D -0.5 D cyl Javal: 3.5 100 fok 0.25 90 fok MASHKE szerint látáscsökkenése 35 %-os Állapotában javulás nem várható. Látáshiány okozta tompalátás 2011.11.15. látásvizsgálat: a korábbi -1-es bal lencsét -2,25-re kell cserélni. Jobb szemen üveg nem javít, látáscsökkenés 90 %. Bal látáscsökkenése 50 %. Kérdésem az lenne, hogy merjem e vállalni a megeröteltőbb 80 %-ban számítógépes munkát vagy maradjak a jelenlegi könnyebbnél. Köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a látásromlás, kancsalság, munka témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos ilyen nagy horderejű kérdésben, mint munka vállalás nem tudok egyértelműen állást foglalni. Írta, hogy a szemüvegben panaszai vannak. Első lépésben ezt a kérdést lenne jó alaposan körbe járni és panaszokat nem okozó (vagy "legelviselhetőbb") szemüveget (esetleg prizmásat) választani. Önmagában általában a számítógépes munka nem rontja, nem károsítja a szemet. Mindent együtt kellene alaposan mérlegelni és vállalni fel a döntést.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. november 15., 21:03; Megválaszolva: 2011. november 16., 16:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: