• Felső szemhéj lógása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor nő/úr! Nagyon régóta 'lóg' már a felső szemhéjam, de nem az, amelyik az üvegtestet takarja, hanem az a része, amely a szempillákat tartó szemhéj és a szemöldök között van (a pontos nevét sajnos nem tudom). Fél dioptriás rövidlátó vagyok egyébként, múlt héten jártam látásvizsgálaton, de nem kell állandóan szemüveget hordanom. A minap vettem észre, hogy a bal szememnél előfordul, hogy a 'rendes' szemhéjam néha "beragad", és nem tudom teljesen felhúzni azt (mintha ptosis lenne, de nem az, mert érzem, hogy akadályozva van, és ha felemelem ezt a bőrredőt, normálisan fel is megy, mozgatni is rendesen tudom). Ilyenkor, ha visszaengedem a redőt, úgy is marad mögötte egy darabig. Csatoltam egy talált képet, hasonlóan néz ki a szemem környéke, csak szimmetrikus. A felső szemhéjam eltűnik a lógó rész mögött, csak a szempillák állnak ki alóla. Azt olvastam angol nyelvű oldalakon, hogy ez az öregedéssel együtt jár, de én még csak 28 éves vagyok. Előfordul ez ilyen korban is? Mit lehet vele tenni? Elkerülhető a drága plasztikai beavatkozás?

        Dr. Papp Júlia válasza a szemhéj csüngés témában

        Tisztelt kérdező! A legtöbb műtővel rendelkező szemészeti osztályon el szokták végezni a szemhéj állása miatti műtéteket. Nagyon fontos lenne a szemhéj funkcióját pontosan ellenőrízni - emelő erejét, lazaságát, a szemhéj bőrének állapotát. Ha "csak" a szemhéj bőre laza, az valóban inkább az idősebb korosztály körében előforduló kórkép. Ritkán fiataloknál is előfordul. Ha valóban indokolt és zavaró sima ambuláns műtéti beavatkozással megoldható.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. november 03., 14:16; Megválaszolva: 2011. november 06., 10:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: