• Lehetett TIA?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Néhány napja történt, hogy utazás közben először fekete foltot láttam a szemem előtt, közvetlenül ezután migrénes jellegű fejfájástört rám, Ilyen már előfordult néhányszor, főleg ha front van. Nagyon érzékeny vagyok rá. Vettem be fájdalomcsillapítót és ezzel letudtam. De ez után kb 5 perccel, olyat éreztem az arcomon (mindkét oldalon), mintha zsibbadna, vagyis inkább érzéketlen lenne. Ha megfogtam éreztem, csak tompábban. Vizes ruhával törölgettem. Nagyon megijedtem, szinte bepánikoltam, úgy éreztem az adrenalinom is megugrott. Ezután pedig a beszédben kicsit akadoztam. Pl: 1-2 szó nehezebben jutott eszembe, ragozásban tévedtem picit, 1-2 betű tévedés, de ezeket saját magamon ki is javítottam. Gondolatban teljesen tiszta voltam, folyamatosan beszéltem, teszteltem magam(nevem, adatok, tudtam mosolyogni, nyelvemet kinyújtottam, karom egyformán mozgott). Kérdeztem férjemet, hogy mindent jól mondok e. Aztán ½-1 óra mulva már teljesen rendben voltam, csak egy kis fejfájás maradt. Nagyon szorongós vagyok, többször volt már pánikrohamom, és tudom, hogy szoktam olyankor zavartan beszélni, de megijedtem nehogy strok legyen. Bár nem voltak féloldalas tüneteim, nem dohányzom, nem szedek fogamzásgátlót, és még csak 30 éves vagyok. Bejelentkeztem orvoshoz, de csak 1 hónap mulva megyek. Addig rettenetesen izgulok, Önnek mi a véleménye? Köszönöm türelmét és válaszát! Bea

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező! A leírása alapján nagy valószínűséggel auraval járó migraine-e zajlott, nem pedig TIA. Ha még nem volt fejfájás szakrendelésen, érdemes elmennie, hogy kivizsgálják és gondozásba vegyék. Nem kell megijednie ha ismétlődik, ezek a tünetek a migraine-s fejfájást megelőzhetik, kb. 1/2-1 óráig tartanak és teljesen elmúlnak.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. október 25., 19:06; Megválaszolva: 2011. október 26., 23:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: