• Agyérgörcs utáni véradást

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktosnő/ Doktor úr! 2010. juniusában volt egy enyhébb strókom, amit korán észrevettek, kórházban kezeltek és 5 nap után kiengedtek. MRT-n is voltam. Konkrét okot nem találtak, mivel a súlyom jó, sportolok, vérnyomásom jó. Egitromb gyógyszert szedtem 1 évig, majd áttértem Aszpirin protektre. Voltam felülvizsgálaton, de a doktornő szerint továbbra is kell szednem a gyógyszert, bár most tünetmenes vagyok. Most jön, amiért írok. Eddig 44 alkalommal adtam vért éa szeretnék még legalább 6 alkalommal adni. Van erre mód, ha abbahyagyom a gyógyszert és mennyit kelll várni? Egy orvost már találtam, aki a jó és a rossz koleszterinból kiszámolta, ajközéparányos, 3.67, és 3.7 alatt nem kelll gyógyszer. Hosszútávfutó voltam, legjobb időm marathonon 2:38:17., 100 km-en 09:28. Várom pozitív válaszukat, üdvözlettel, Somogyi István

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a stroke, véradás témában

        Kedves Somogyi István! Ön 3 problémát említ kérdésében, amik csak lazán függnek össze. A stroke utáni állapot kezeléséhez az aszpirin szedése mindenképpen szükséges későbbi stroke események megelőzése céljából. A koleszterin középérték számítása csak abban az esetben határozza meg a gyógyszeres kezelés elkezdésének az idejét, ha a magasabb koleszterin értéken kívül más probléma, betegség nincs. Stroke után eleve alacsonyabb értékre kell csökkenteni a koleszterinek szintjét, mint a normál érték. Véradás viszont stroke után egyáltalán nem ajánlott, függetlenül a jelenlegi állapottól. Ezt nem a koleszterin szint vagy az aszpirin szedése határozza meg. A stroke alkalmával bizonyos fokú károsodás keletkezik az agyállományban, helye jelzi azt, hol van olyan ér az agyban, amiben átmeneti vérkeringési zavar volt. A véradás során a hirtelen keletkező közel fél literes vérveszteség kiválthat újabb vérkeringési zavart, ezt nem akarja senki megkockáztatni. Ezért nagyon köszönjük az eddigi véradásokat, de ne tegye ki magát szükségtelen veszélyhelyzetnek. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. július 27., 15:30; Megválaszolva: 2011. július 28., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: