• Agyi infarktus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az édesanyám júliusban agyi infarktust kapott. A CT azt mutatta ki, hogy a bal agyfél 2/3-a elhalt.Jobb oldala lebénult.1 és fél óra múlva már megkezdték a kezelését. Most 2 hónap után ott tartunk, hogy egy kicsit mozog a keze, a lábba jobban. Beszélni nem tud, csak "baba nyelven". Stabilan tud már ülni, (segitséggel ül fel). Továbbra is pelenkázzák. Nem emlékszik dolgokra. Pl.Tudom, hogy volt nála a barátnője látogatni, és ha kérdezem az anyut, hogy volt e látogatója, akkor rázza a fejét, hogy nem. Nem tudja elmutogatni a testrészeit. A lábára mutatja az orrát. Olvasni nem tud. Irni sem. Ön szerint van remény a felépülésében? Én nagyon bizakodom, mert szörnyű dolog mosolyogni amikor nála vagyok, közben sirni lenne kedvem, hogy mivé lett egy ember. Még csak a hatvanas éveiben jár. Még kórházban van, rehabilitáción, igy zárójelentésből nem tudok ide másolni diagnózist. Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a agyi infarktus témában

        Kedves Kérdező!

        Az agyi infarktus következtében kialakult agykárosodás mértéke attól függ, hogy mennyi a károsodott területben ténylegesen elhalt idegsejtek aránya. Kezdetben nagyobb terület tűnhet károsodottnak, de a károsodott terület széli részén lévő sejtek működése még helyrehozható. A kezelések ezeknek a sejteknek a "felélesztésére" irányulnak. A rehabilitáció létfontosságú az agyi infarctuson átesett beteg számára. Arról nyilatkozni, hogy mi várható a rehebilitációtól igen nehéz. A finom mozgásoknak a visszatérte tarthat a legtovább, vagy esetleg be sem következik pl. kézmozgások, beszéd. A beszédmegértés javulása is kérdéses, ha az nem indul be fokozatosan az első hetekben. A rehabilitációs osztályokon történő kezelés időtartama véges, de otthon a család folytathatja azt, a beteg együttműködésével. Az intézeti kezelést követően gyógytornára házi betegápolás keretében igényt lehet tartani (korlátozott ideig), de ez elég arra, hogy a család tagjai megtanulják a "mesterfogásokat" és azokat a későbbiekben alkalmazzák. Nem szabad a reményt soha feladni, mert van, hogy nagyobb mértékű, de valószínűleg nem teljes javulás még a későbbiekben is bekövetkezhet.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika neurológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-09-28 13:29:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 07:17

        Tudjon meg többet: agyi infarktus
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő!Nagymamám miatt kerestem meg Önt.30 éve műtötték syringomyelia miatt,annak az egyetemnek a klinikáján, ahol Doktornő is tanult.Emellett szívelégtelensége is...
        Férjem könnyebb végkifejletű agyvérzést kapott mult év szeptemberében.(tehát nehezebb látványos károsodás nincs) Mivel szivritmuszavara volt az orvosok feltételezése szerint az játszhatott közre 2 vérrög keletkezésében. Azóta...
        Tisztelt Doktornő! Apósom 4 nappal ezelőtt rosszul lett, stroke-ot kapott.Jobb oldala lebénult és a beszéde is elment. Korábban már 5 éve volt egy de az enyhe volt nem voltak ilyen súlyos problémák. Beszállították a mentők a kórházba nagyon...