• Agyi infarktus - Mik az okok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A feleségem a múlt hónap elején egy kisebb agyi infarktust kapott. Meg szeretném kérdezni, hogy mitől kaphatta meg, és mennyi az esélye, hogy még egyszer megkapja? Ideg alapon is kialakulhat?

        WEBBeteg szakértő válasza a agyi infarktus témában

        Az agyi érbetegség, idegen szóval a stroke hátterében az érelmeszesedésben is szerepet játszó tényezők állnak: életkor, magas vérnyomás, cukorbetegség ( különösen, ha nem megfelelően kezelt), dohányzás, és számos szívbetegség. Ritkább örökletes véralvadási, érfejlődési zavarok is elősegíthetik a stroke kialakulását. Fontos tudni, hogy az agyi keringészavarok minél sürgősebb ellátást igényelnek, tünetek jelentkezése esetén azonnal mentő hívandó, így egyes esetekben a vérrög feloldását megfelelő intézményben megkísérelhetik, így a maradványtünetek súlyossága csökkenthető, illetve sürgős átvizsgálás kezdődhet ezzel a betegség tüneteinek fokozódása elkerülhető.

        Az átvizsgálás áll koponya CT, labor, EKG, agyi ér doppler, szív ultrahang vizsgálatból, a kezelés pedig a vérlemezkék összecsapzódását gátló szerek, illetve egyes esetekben a véralvadást csökkentő szerek alkalmazásából. A háttérben lévő alapbetegségek megfelelő kezelése is létfontosságú. Ezen kezelések otthon is folytatandók. Vérnyomás, vércukorszint otthoni rendszeres mérése, a javasolt terápia betartása, rendszeres kontroll vizsgálatok mellett, a súlyos stroke kialakulásának esélye kisebb, mint azokban, akiknek korábban nem volt agyérgörcsük. Kezeletlen esetben 5 éven belül kb. minden ötödik betegben ismétlődik a stroke, a fentiek betartásával kb. 80%-al csökkenthető az ismétlődés veszélye.

        A fokozott stressz hathat a vérnyomásra, illetve a vércukorháztartást is befolyásolja, így szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Fordítva is igaz, hogy az agyérbetegségen átesettek jelentős részében figyelhető meg depresszió, szorongás, ami a tüneteket ronthatja, a rehabilitációt nehezítheti. Érdemes erre figyelni, mivel ez az állapot gyógyszerekkel, felvilágosítással jól kezelhető.

        Remélem sikerült kicsit segítenem.

        Tisztelettel: Dr Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-04-16 21:19:36; Megválaszolva: 2011. július 27., 18:07

        Tudjon meg többet: agyi infarktus
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő!Nagymamám miatt kerestem meg Önt.30 éve műtötték syringomyelia miatt,annak az egyetemnek a klinikáján, ahol Doktornő is tanult.Emellett szívelégtelensége is...
        Férjem könnyebb végkifejletű agyvérzést kapott mult év szeptemberében.(tehát nehezebb látványos károsodás nincs) Mivel szivritmuszavara volt az orvosok feltételezése szerint az játszhatott közre 2 vérrög keletkezésében. Azóta...
        Tisztelt Doktornő! Apósom 4 nappal ezelőtt rosszul lett, stroke-ot kapott.Jobb oldala lebénult és a beszéde is elment. Korábban már 5 éve volt egy de az enyhe volt nem voltak ilyen súlyos problémák. Beszállították a mentők a kórházba nagyon...