• Agyi infarktus - Mik az okok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A feleségem a múlt hónap elején egy kisebb agyi infarktust kapott. Meg szeretném kérdezni, hogy mitől kaphatta meg, és mennyi az esélye, hogy még egyszer megkapja? Ideg alapon is kialakulhat?

        WEBBeteg szakértő válasza a agyi infarktus témában

        Az agyi érbetegség, idegen szóval a stroke hátterében az érelmeszesedésben is szerepet játszó tényezők állnak: életkor, magas vérnyomás, cukorbetegség ( különösen, ha nem megfelelően kezelt), dohányzás, és számos szívbetegség. Ritkább örökletes véralvadási, érfejlődési zavarok is elősegíthetik a stroke kialakulását. Fontos tudni, hogy az agyi keringészavarok minél sürgősebb ellátást igényelnek, tünetek jelentkezése esetén azonnal mentő hívandó, így egyes esetekben a vérrög feloldását megfelelő intézményben megkísérelhetik, így a maradványtünetek súlyossága csökkenthető, illetve sürgős átvizsgálás kezdődhet ezzel a betegség tüneteinek fokozódása elkerülhető.

        Az átvizsgálás áll koponya CT, labor, EKG, agyi ér doppler, szív ultrahang vizsgálatból, a kezelés pedig a vérlemezkék összecsapzódását gátló szerek, illetve egyes esetekben a véralvadást csökkentő szerek alkalmazásából. A háttérben lévő alapbetegségek megfelelő kezelése is létfontosságú. Ezen kezelések otthon is folytatandók. Vérnyomás, vércukorszint otthoni rendszeres mérése, a javasolt terápia betartása, rendszeres kontroll vizsgálatok mellett, a súlyos stroke kialakulásának esélye kisebb, mint azokban, akiknek korábban nem volt agyérgörcsük. Kezeletlen esetben 5 éven belül kb. minden ötödik betegben ismétlődik a stroke, a fentiek betartásával kb. 80%-al csökkenthető az ismétlődés veszélye.

        A fokozott stressz hathat a vérnyomásra, illetve a vércukorháztartást is befolyásolja, így szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Fordítva is igaz, hogy az agyérbetegségen átesettek jelentős részében figyelhető meg depresszió, szorongás, ami a tüneteket ronthatja, a rehabilitációt nehezítheti. Érdemes erre figyelni, mivel ez az állapot gyógyszerekkel, felvilágosítással jól kezelhető.

        Remélem sikerült kicsit segítenem.

        Tisztelettel: Dr Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-04-16 21:19:36; Megválaszolva: 2011. július 27., 18:07

        Tudjon meg többet: agyi infarktus
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő!Nagymamám miatt kerestem meg Önt.30 éve műtötték syringomyelia miatt,annak az egyetemnek a klinikáján, ahol Doktornő is tanult.Emellett szívelégtelensége is...
        Férjem könnyebb végkifejletű agyvérzést kapott mult év szeptemberében.(tehát nehezebb látványos károsodás nincs) Mivel szivritmuszavara volt az orvosok feltételezése szerint az játszhatott közre 2 vérrög keletkezésében. Azóta...
        Tisztelt Doktornő! Apósom 4 nappal ezelőtt rosszul lett, stroke-ot kapott.Jobb oldala lebénult és a beszéde is elment. Korábban már 5 éve volt egy de az enyhe volt nem voltak ilyen súlyos problémák. Beszállították a mentők a kórházba nagyon...
        Kedves doktorno Elnezest az ekezet miatt. Abban szeretnem a segitseget kerni hogy elemezze a tuneteket amiket itt leirok. Eletkor 28 Dohanyzik igen(17 eve) Stress igen Faradekonysa kimagasloan faradekony Depresszio valoszinu Kortortenet/Tunetek Neha...
        Tisztelt Doktor! Èdesapam ket nepja kapott agyverzest. Nem tud nyelni es szedul. Beszelni es mozogni tud de a szedules miatt nem mer felulni vagy allni. Mi a teendo ilyen esetben? Fog tudni enni es inni? Valaszat elore is koszonom.
        Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az agyiérhálózatban. Azonnali beavatkozásra volt szükség, sajnos nem sikerült. Másnap újabb CT...
        Tisztelt Doktornő! 2014.11.21-én reggel rosszul lettem a munkahelyemen. Panaszaim a következők voltak: nem láttam csak foltokban, egyik pillanatról a másikranem jutottak eszembe a szavak és beszélni is csak összefüggéstelenül tudtam, a jobb...
        T.Dr.nő , Mennyi idő elteltével érdemes a véralvadásgátlót másfajtára cserélni, hogy a szervezet ne "szokja" meg az azonos gyógyszert???? Kérdezem ezt azért, mert 12 évig szedtem az Aspyrin - Protectet, és kaptam egy újabb storke-ot. A...
        Tisztelt Webbeteg, nagymamám 84 éves, a múlt héten nagyon fájt a feje, rosszul érezte magát, így elment a háziorvosához, aki a neurológiára küldte. Pénteken ment el a neurológiai szakrendelésre, ahol 4 órát kellett várnia. Nagyon rosszul...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Rokonom tegnap strokeot kapott 60 évesen dohányzott is illetve a 80 éves rokont is ápolnia kellett aki szintén agyvérzést kapott és sokat vitatkoztak ezáltal elég stresszes élete is volt. Kórházba szállították...
        Üdvözlöm ! A kérdésem a következő:az édesanyám 75 éves kapott márc.10.-én egy strokot ami a beszédközpontját érintette a bal oldalán a homlok felett.Gyorsan javult az állapota 1 hétig volt a kórházba a beszéde nem volt tökéletes...
        2011. húsvét előtt agyi infarktust kaptam. Előtte január, enyhe csak beszédhibával járó stroke. Infúziós kezelés,rehab (Csákvár),súly. bal.o. bénulás. 3.-os bottal járóképes, bal f.vtg.béna. 2 neu.r-i controll, csak gyógyszer, 2x1 hét...
        Több agyi ischémiás infarktusom volt már. Koleszterincsökkentők mellett Clopidogrelt szedek vérlemezke összecsapódás ellen. Azonban az INR értékem ilyen 0,89 körüli. Azt olvasom, hogy sztrok után 2 és 3 közt kellene lennie a véralvadási...
        Tisztelt Orvos Válaszol, május 2-án kerültem kórházba, a diagnózis agytörzsi stroke. A jobboldalam részlegesen lebénult, nyelési nehézség (főleg folyadék) és beszédzavar tünetekkel, melyek főleg május 3-án jelentkeztek. A CT vizsgálat...