• Stroke utáni állapot

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!A barátom 1 hónapja Stroke-ot kapott. Nem volt lehetőségünk a 3 órában maradni. Amikor a mentők bevitték a sürgősségire,azt gondoltam,hogy gyorsan intézkednek,de sajnos 4 órába telt mire kórházi osztályra került. A bal oldala lett gyengébb a szája is balra ferdült. Beszélni tudott, memóriája jó volt. A második napon még saját lábán ment a mosdóba,de onnantól kezdve sajnos romlott az állapota. 5 napig volt a stroke osztályon,majd a Rehabilitációra vitték.Ott is csak romlott az állapota ,nem tudta már a bal kezét és a lábát mozgatni. Most tornáztatják,azt mondják,hogy a lába valamilyen szinten helyrehozható,de a keze béna marad.Spasticus bénulás. Van e valamilyen lehetőség,hogy ezt az állapotot javítsuk,vagy bele kell törődnünk abba,hogy már sohasem tudja a kezét használni.2013 ban mindkét oldalon csípő protézissel műtötték.Befolyásolja e a lábra állását ? Előre is köszönöm !Márta

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező ! A stroke és a csípőprotézis közt az égvilágon semmi összefüggés nincsen.Leírás alapján a stroke a középső agyféltekét ellátó ér területén történt, ennek tipikus tünete a felső végtagi túlsúlyú féloldali bénulás.Sajnos,sok esetben maradvány tünettel gyógyul, a járóképesség javul, de a kéz funkciói teljesen nem térnek vissza.Szerencse a bajban, hogy a bal kézről van szó, ami a mindennapokban kisebb problémát jelent. A rehabilitációs kezelést később meg lehet ismételni,további javulás is várható, de az állapot romlás megelőzésére is nagyon hasznos. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2016. szeptember 02., 21:26; Megválaszolva: 2016. szeptember 06., 06:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő!Nagymamám miatt kerestem meg Önt.30 éve műtötték syringomyelia miatt,annak az egyetemnek a klinikáján, ahol Doktornő is tanult.Emellett szívelégtelensége is...
        Férjem könnyebb végkifejletű agyvérzést kapott mult év szeptemberében.(tehát nehezebb látványos károsodás nincs) Mivel szivritmuszavara volt az orvosok feltételezése szerint az játszhatott közre 2 vérrög keletkezésében. Azóta...