• Férjem kevert hyperlipidaemiája

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot Tisztelt Válaszadó! A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Ő 31 éves fegyveres szervnél dolgozik (ezt csak azért említeném mert elég sok stressz éri, aminek nem tudom lehet e köze a betegséghez). Évek óta magasak a májértékei és a trigliceridje. Volt már korábban hasi CT-n, ahol nem találtak eltérést.Az étvágyával nincsen gond, túlsúlyosnak mondható, az emésztésével és székletével nem szokott gond lenni, hasi fájdalmai nincsenek, nagyon ritkán amikor keveset alszik (ő ezzel hozza összefüggésbe) több a sava. A pár nappal ezelőtti labor eredménye a következő lett: Leírnám ami csillagos: Bilirubin totál 25.7 ( tart. 0-17), Albumin 51 (35-50), GPT 88 (2-40), GGT 49 (10-45), Triglicerid 4,02 (0-1,7) Vas 11( 12,5-32,2). A többi érték mind rendben (GOT, Koleszterin, cukor, nátrium, kálium, Klorid, Kretinin, Crp, VVT süllyedés és a vérkép is. A vizelet kémia: bilirubin, urobilinogén, keton, nirtit, glükoz is mind jók. Hozzátenném az eredményhez, hogy a triglicerid volt már 7 is, a májértékek is kevésbé magasak a korábbi laborhoz képest. Jelenleg nem szed rá gyógyszert csak Máriatövis magolajat és Halolajkapszulát használ. Diagnózisnak kevert hyperlipidaemiát írtak a kezelőlapra. Ön szerint mi okozhatja ezeket? UH vizsgálat nem volt, a kezelőorvos szerint nem szükséges. A túlsúly vagy a stressz állhat a háttérben? Ezek az értékek csak pár éve rosszak, szóval azelőtt nem volt gond. Válaszát és türelmét előre is köszönjük Üdvözlettel Cintia

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kevert hyperlipidaemia témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett triglicerid és májfunkciós értékek valószínűleg az életmóddal, táplálkozási szokásokkal vannak kapcsolatban. Javasolt a zsírszegény, kevésbé kalóriadús étrend követése. A májfunkciós értékek enyhe emelkedését előzőleg fogyasztott alkohol is okozhatta.Az enyhe bilirubinszint emelkedés nem ad okot aggodalomra, bár jó lenne tudni, hogy a direkt vagy indirekt bilirubin értéke a magasabb. Az albumin értéke a határon van, nem tekinthető kórosnak a vas a határon van, normál vérkép mellett, megfelelő vastartalmu táplálékkal valószínűleg rendeződik. Javasolt a testsúlycsökkentés, megfelelő mennyiségű mozgás. A savképződés fokozódásában a stressznek is lehet szerepe. Amennyiben ez panaszt okoz, gyógyszeres kezelés szóba jön. A laboratóriumi értékek kontrollja 1-2 hónap múlva mindenképpen javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. május 18., 13:53; Megválaszolva: 2012. május 23., 07:24

        Tudjon meg többet: kevert hyperlipidaemia

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/ Doktor úr ! Mostanában az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy nehezen fejezem ki magam. Nem vészes a helyzet, mások nem is veszik észre ezt, én csak magamon. Kigondolok egy mondatot élő beszél közben de nem azt mondom ki...
        Tisztelt Doktornő!Nem vagyok benne biztos,hogy Önnek kell-e feltennem kérdésemet,ha nem jó helyre kerültem,kérem juttasson el a megfelelő helyre,köszönöm.Most már huzamosabb ideje küzdök egy mondhatni belső remegéssel,a nap bármely szakában...
        Tisztelt Doktornő! A problémám a következő. Úgy érzem, hogy a térdem felett és a karjaimban folyamatosan gyengeségérzés van. Úgy érzem, mintha nem bírnának el a lábaim és a karjaimat is nehezemre esek felemelni. Folyamatosan stresszes...
        23 éves lány vagyok. A problémám, egy hete úgy keltem fel, hogy szédültem. Hol jobban, hol kevésbé. Másnap a szívem nagyon gyorsan vert, vérnyomásomat nem tudtam megmérni, ez kb. fél óráig tartott. Azóta ez a szívritmus gyorsaság nem...
        Kedves Doktor Úr/Nő! Olyan problémám van 2 napja, hogy szinte alig tudok, vagyis nehezen tudok elaludni ami szinte 1-2 órásra sikerül, és mire felébredek azon a pár órás alvás után kipihentem érzem magam (órák eltettével ismét fáradtság...
        Többször előfordul, hogy stresszelek, szorongok. Ez válthatja-e ki nálam azt az érzést, mikor tompa vagyok, mintha napok óta nem aludnék, és fél álomban járkálnék, fáradtság érzetem van, néha zavarnak a fények. Mit tehetnék ez ellen?
        Tisztel doktornő! Négy éve dolgozom külföldön, napi 8 órát iskolában. Nagyon Jól fizető, de nagyon stresszes munkahelyem van, ahol munka után is kapok otthonra feladatot, így tízig dolgozom, hétvégén is. Mellette két gyermekem van. Néha...
        kedves doktor ur.okoszhat e a kiseb stresz izzadast,illetve almatlansagot ès esetleg ki fejthet alergijàt?
        Érdeklődnék,hogy hogyan segíthetnék testvéremen,aki kb 1 éve füvezik most már rendszeresen,és depressziós.Januárban meghalt apukánk,de előtte is eléggé ideges volt,olyan aki "habzsolja "az életet,látszik nem találja a helyét,és most még...
        Jó napot Tisztelt Válaszadó! A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Ő 31 éves fegyveres szervnél dolgozik (ezt csak azért említeném mert elég sok stressz éri, aminek nem tudom lehet e köze a betegséghez)....
        Kedves Doktor Úr/Nő! A napokban petefészek daganattal műtötték a testvéremet,és hát nagyon ideges voltam aznap...és nem tudom, hogy az idegtől-e,a gyomorszájamnál azt hiszem,olyan fura érzésem volt, nem fájt, csak érdekes érzés, mintha...
        Elöre is kőszőnöm a választ.Folyton félek attól hogy megbetegszem és meg fogok halni.egyfolytában félek valamitöl reszketek rossz a kőzérzetem.édesanyám folyton vitázik velem mert nemegyezik bele a párommal való kapcsolatba,a munkaheyen sem...
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 22 éves nő vagyok. Alkalmanként dohányzom (napi 1-1 szál cigaretta), alkoholkos italt nagyon ritkán fogyasztom. A téli időszak alatt multivitamint szedtem, amit kb. 2 hónapja már abbahagytam. A problémám a...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Ezúton szeretnék információs segítséget kérni önöktől a következő kérdésben. Feleségem olyan munkahelyen dolgozik, ahol a normán munkaidőn túli jelenléte kötelező, így az ott tartózkodása naponta 10 - 12...
        Tisztelt doktornő/úr! A férjem nevében írok,a vérnyomása mostanában magas(132/72)és a pulzusszáma is szerintem elég magas!(100!)és ez általában nyugalmi helyzetben van!Ez mostanában van csak előtte ilyet nem tapasztalt,és van olyan amikor...
        Tisztelt Hölgyem/Uram ! A teljes vérkép eredményében az alábbi csillaggal jelölt értékek vannak: GPT 53U/L (0-45) Gamma GT 61U/L (11-50) Húgysav 450 umol/L 208-417) Anti-sterptolizin 333U/mL (0-200) Koleszterin 6,3 mmol/L (2,8-5,2) Limfocita...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Évek óta fennáll nálam az, hogy nem tudom magam kipihenni. Napokon keresztül alhatok 6-8-10, sőt 12 órákat is, akkor is, miután felkeltem, csak 2-3 órán át érzem magam frissnek és hamar is fáradok. Nem tudok...
        Kedves doktornő! Úgy érzem, hogy a memóriámmal valami baj van. Amikor olvasok, akkor nem mindig, de gyakran előfordul, hogy nem látom az összefüggést benne, illetve nem emlékszem a tartalmára. Ez aggaszt a legjobban, hogy nem emlékszem arra,...
        Van párom már több éve, de mikor együtt vagyunk nem merek enni, mert félek hogy menni fog a hasam. Ettől persze egész idő alatt izgulok és megfájdul a gyomrom. Az éhezés se jó, de egyszerűen nem tudom leküzdeni. Ugyanígy van, ha mennem kell...
        Üdvözletem! Lassan egy éve már, hogy a címben szereplő gondok fennállnak. Nem vagyok képes rendszeresen étkezni, van, hogy délután 3-4-ig egy falatot sem bírok enni, hiába próbálkozom bármivel, már az evés gondolatától is rosszul érzem...