• Férjem kevert hyperlipidaemiája

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot Tisztelt Válaszadó! A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Ő 31 éves fegyveres szervnél dolgozik (ezt csak azért említeném mert elég sok stressz éri, aminek nem tudom lehet e köze a betegséghez). Évek óta magasak a májértékei és a trigliceridje. Volt már korábban hasi CT-n, ahol nem találtak eltérést.Az étvágyával nincsen gond, túlsúlyosnak mondható, az emésztésével és székletével nem szokott gond lenni, hasi fájdalmai nincsenek, nagyon ritkán amikor keveset alszik (ő ezzel hozza összefüggésbe) több a sava. A pár nappal ezelőtti labor eredménye a következő lett: Leírnám ami csillagos: Bilirubin totál 25.7 ( tart. 0-17), Albumin 51 (35-50), GPT 88 (2-40), GGT 49 (10-45), Triglicerid 4,02 (0-1,7) Vas 11( 12,5-32,2). A többi érték mind rendben (GOT, Koleszterin, cukor, nátrium, kálium, Klorid, Kretinin, Crp, VVT süllyedés és a vérkép is. A vizelet kémia: bilirubin, urobilinogén, keton, nirtit, glükoz is mind jók. Hozzátenném az eredményhez, hogy a triglicerid volt már 7 is, a májértékek is kevésbé magasak a korábbi laborhoz képest. Jelenleg nem szed rá gyógyszert csak Máriatövis magolajat és Halolajkapszulát használ. Diagnózisnak kevert hyperlipidaemiát írtak a kezelőlapra. Ön szerint mi okozhatja ezeket? UH vizsgálat nem volt, a kezelőorvos szerint nem szükséges. A túlsúly vagy a stressz állhat a háttérben? Ezek az értékek csak pár éve rosszak, szóval azelőtt nem volt gond. Válaszát és türelmét előre is köszönjük Üdvözlettel Cintia

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kevert hyperlipidaemia témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett triglicerid és májfunkciós értékek valószínűleg az életmóddal, táplálkozási szokásokkal vannak kapcsolatban. Javasolt a zsírszegény, kevésbé kalóriadús étrend követése. A májfunkciós értékek enyhe emelkedését előzőleg fogyasztott alkohol is okozhatta.Az enyhe bilirubinszint emelkedés nem ad okot aggodalomra, bár jó lenne tudni, hogy a direkt vagy indirekt bilirubin értéke a magasabb. Az albumin értéke a határon van, nem tekinthető kórosnak a vas a határon van, normál vérkép mellett, megfelelő vastartalmu táplálékkal valószínűleg rendeződik. Javasolt a testsúlycsökkentés, megfelelő mennyiségű mozgás. A savképződés fokozódásában a stressznek is lehet szerepe. Amennyiben ez panaszt okoz, gyógyszeres kezelés szóba jön. A laboratóriumi értékek kontrollja 1-2 hónap múlva mindenképpen javasolt.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. május 18., 13:53; Megválaszolva: 2012. május 23., 07:24

        Tudjon meg többet: kevert hyperlipidaemia
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Azt szeretném kérdezni hogy,miért van az,éjszaka felébredek és magas a pulzusszám,vérnyomásom 113/97 volt pulzus pedig 95.És ez hirtelen amikor felébredtem ennyi volt.Nem tudom mitől van ez szerintem egy kis pánik is van benne.Vagy éppen...
        Kedves Rita, Egy hete nem tudok rendesen aludni éjszaka csak 1-2 órát, egyáltalán nincs étvágyam. Néha hasmenésem van, vagyis naponta 1x. Hamarabb jött meg a menszeszem is néhány nappal. gyomrom feldagad időnként és kiszárad a...
        Tisztelt Doktornő! 34 éves vékony nő vagyok. K.b.: két-három hónapja úgy érzem, mintha belégzéskor nem tudna teljesen telítődni a tüdőm, ezért gyakran kell sóhajtoznom. Csak a belégzéssel van problémám.Ez a panasz nyugalomban...
        Tisztelt Doktornő! Február óta küzködök hasi és bélrendszeri problémákkal eddig mind sikerteleül kezelve. Voltam hasi ultrahangon minden ahol mindent rendben találtak. Voltam 3-szor vérvételen ahol egyszer magas volt a bilirubin össz és...
        Tisztelt Doktornő! Előre is elnézését kérem, ha írásom kissé hosszabb lesz, de úgy gondolom, hogy az előzményeket is ismernie kell. 38 éves, 160 cm magas, 75,6 kg-os nő vagyok. Kb. 10 évvel ezelőtt furcsa tüneteket kezdtem érezni. Mintha...
        Tisztelt Címzett! Bár egy elég nehéz időn (egy év) vagyok túl, mint magánélet, mint egy félrediagnosztizált-félrekezelt (hormontúladagolás pajzsmirigy alulműködés miatt tsh: 3,8) aminek a nyoma lett egy generalizált szorongás, aminek...
        23 éves vagyok, kiskorom óta állandó stressznek voltam kitéve egészen 1 évvel ezelőttig. Azóta nem nagyon ér stressz, de az állandó izomfeszülés megmaradt, aminek viszont olyan tünetei jelentkeznek nálam hogy pattanásos bőr, átlagosnál...
        Tisztelt Doktornő! elég válságos időszakon megyek keresztül, házasságommal is gondok vannak, illetve a munkahelyemen is sok stressz ért/ér ezért elmentem a körzeti orvosomhoz aki 0,25mg Frontin-t (1/2 - 1/2 - 1) adagot írt fel valamint...
        Kedves Doktornő! Lányom 22 éves, orvostanhallgató a SOTE-n, végig ötös (nem kitűnő) tanuló volt a Gimnáziumban, de amit akart azt nagyon megtanulta. Hisztis volt kicsinek is, de pánikolós a kisgimnáziumban lett, ahol év végév vizsgák is...
        A párommal lassan 3 éve vagyunk együtt. Ő 28 éves. Nekem ő az első igazi kapcsolat, neki én már a sokadik, ahogy ez a korkülönbségből adódik. Körülbelül egy éve kezdődtek a problémák. Akkoriban kezdett találkozgatni az egyetemen egy...