• Férjem kevert hyperlipidaemiája

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot Tisztelt Válaszadó! A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Ő 31 éves fegyveres szervnél dolgozik (ezt csak azért említeném mert elég sok stressz éri, aminek nem tudom lehet e köze a betegséghez). Évek óta magasak a májértékei és a trigliceridje. Volt már korábban hasi CT-n, ahol nem találtak eltérést.Az étvágyával nincsen gond, túlsúlyosnak mondható, az emésztésével és székletével nem szokott gond lenni, hasi fájdalmai nincsenek, nagyon ritkán amikor keveset alszik (ő ezzel hozza összefüggésbe) több a sava. A pár nappal ezelőtti labor eredménye a következő lett: Leírnám ami csillagos: Bilirubin totál 25.7 ( tart. 0-17), Albumin 51 (35-50), GPT 88 (2-40), GGT 49 (10-45), Triglicerid 4,02 (0-1,7) Vas 11( 12,5-32,2). A többi érték mind rendben (GOT, Koleszterin, cukor, nátrium, kálium, Klorid, Kretinin, Crp, VVT süllyedés és a vérkép is. A vizelet kémia: bilirubin, urobilinogén, keton, nirtit, glükoz is mind jók. Hozzátenném az eredményhez, hogy a triglicerid volt már 7 is, a májértékek is kevésbé magasak a korábbi laborhoz képest. Jelenleg nem szed rá gyógyszert csak Máriatövis magolajat és Halolajkapszulát használ. Diagnózisnak kevert hyperlipidaemiát írtak a kezelőlapra. Ön szerint mi okozhatja ezeket? UH vizsgálat nem volt, a kezelőorvos szerint nem szükséges. A túlsúly vagy a stressz állhat a háttérben? Ezek az értékek csak pár éve rosszak, szóval azelőtt nem volt gond. Válaszát és türelmét előre is köszönjük Üdvözlettel Cintia

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kevert hyperlipidaemia témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett triglicerid és májfunkciós értékek valószínűleg az életmóddal, táplálkozási szokásokkal vannak kapcsolatban. Javasolt a zsírszegény, kevésbé kalóriadús étrend követése. A májfunkciós értékek enyhe emelkedését előzőleg fogyasztott alkohol is okozhatta.Az enyhe bilirubinszint emelkedés nem ad okot aggodalomra, bár jó lenne tudni, hogy a direkt vagy indirekt bilirubin értéke a magasabb. Az albumin értéke a határon van, nem tekinthető kórosnak a vas a határon van, normál vérkép mellett, megfelelő vastartalmu táplálékkal valószínűleg rendeződik. Javasolt a testsúlycsökkentés, megfelelő mennyiségű mozgás. A savképződés fokozódásában a stressznek is lehet szerepe. Amennyiben ez panaszt okoz, gyógyszeres kezelés szóba jön. A laboratóriumi értékek kontrollja 1-2 hónap múlva mindenképpen javasolt.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. május 18., 13:53; Megválaszolva: 2012. május 23., 07:24

        Tudjon meg többet: kevert hyperlipidaemia

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A problémám a következő. Úgy érzem, hogy a térdem felett és a karjaimban folyamatosan gyengeségérzés van. Úgy érzem, mintha nem bírnának el a lábaim és a karjaimat is nehezemre esek felemelni. Folyamatosan stresszes...
        23 éves lány vagyok. A problémám, egy hete úgy keltem fel, hogy szédültem. Hol jobban, hol kevésbé. Másnap a szívem nagyon gyorsan vert, vérnyomásomat nem tudtam megmérni, ez kb. fél óráig tartott. Azóta ez a szívritmus gyorsaság nem...
        Kedves Doktor Úr/Nő! Olyan problémám van 2 napja, hogy szinte alig tudok, vagyis nehezen tudok elaludni ami szinte 1-2 órásra sikerül, és mire felébredek azon a pár órás alvás után kipihentem érzem magam (órák eltettével ismét fáradtság...
        Többször előfordul, hogy stresszelek, szorongok. Ez válthatja-e ki nálam azt az érzést, mikor tompa vagyok, mintha napok óta nem aludnék, és fél álomban járkálnék, fáradtság érzetem van, néha zavarnak a fények. Mit tehetnék ez ellen?
        Tisztel doktornő! Négy éve dolgozom külföldön, napi 8 órát iskolában. Nagyon Jól fizető, de nagyon stresszes munkahelyem van, ahol munka után is kapok otthonra feladatot, így tízig dolgozom, hétvégén is. Mellette két gyermekem van. Néha...
        kedves doktor ur.okoszhat e a kiseb stresz izzadast,illetve almatlansagot ès esetleg ki fejthet alergijàt?
        Érdeklődnék,hogy hogyan segíthetnék testvéremen,aki kb 1 éve füvezik most már rendszeresen,és depressziós.Januárban meghalt apukánk,de előtte is eléggé ideges volt,olyan aki "habzsolja "az életet,látszik nem találja a helyét,és most még...
        Jó napot Tisztelt Válaszadó! A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Ő 31 éves fegyveres szervnél dolgozik (ezt csak azért említeném mert elég sok stressz éri, aminek nem tudom lehet e köze a betegséghez)....
        Kedves Doktor Úr/Nő! A napokban petefészek daganattal műtötték a testvéremet,és hát nagyon ideges voltam aznap...és nem tudom, hogy az idegtől-e,a gyomorszájamnál azt hiszem,olyan fura érzésem volt, nem fájt, csak érdekes érzés, mintha...
        Elöre is kőszőnöm a választ.Folyton félek attól hogy megbetegszem és meg fogok halni.egyfolytában félek valamitöl reszketek rossz a kőzérzetem.édesanyám folyton vitázik velem mert nemegyezik bele a párommal való kapcsolatba,a munkaheyen sem...
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 22 éves nő vagyok. Alkalmanként dohányzom (napi 1-1 szál cigaretta), alkoholkos italt nagyon ritkán fogyasztom. A téli időszak alatt multivitamint szedtem, amit kb. 2 hónapja már abbahagytam. A problémám a...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Ezúton szeretnék információs segítséget kérni önöktől a következő kérdésben. Feleségem olyan munkahelyen dolgozik, ahol a normán munkaidőn túli jelenléte kötelező, így az ott tartózkodása naponta 10 - 12...
        Tisztelt doktornő/úr! A férjem nevében írok,a vérnyomása mostanában magas(132/72)és a pulzusszáma is szerintem elég magas!(100!)és ez általában nyugalmi helyzetben van!Ez mostanában van csak előtte ilyet nem tapasztalt,és van olyan amikor...
        Tisztelt Hölgyem/Uram ! A teljes vérkép eredményében az alábbi csillaggal jelölt értékek vannak: GPT 53U/L (0-45) Gamma GT 61U/L (11-50) Húgysav 450 umol/L 208-417) Anti-sterptolizin 333U/mL (0-200) Koleszterin 6,3 mmol/L (2,8-5,2) Limfocita...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Évek óta fennáll nálam az, hogy nem tudom magam kipihenni. Napokon keresztül alhatok 6-8-10, sőt 12 órákat is, akkor is, miután felkeltem, csak 2-3 órán át érzem magam frissnek és hamar is fáradok. Nem tudok...
        Kedves doktornő! Úgy érzem, hogy a memóriámmal valami baj van. Amikor olvasok, akkor nem mindig, de gyakran előfordul, hogy nem látom az összefüggést benne, illetve nem emlékszem a tartalmára. Ez aggaszt a legjobban, hogy nem emlékszem arra,...
        Van párom már több éve, de mikor együtt vagyunk nem merek enni, mert félek hogy menni fog a hasam. Ettől persze egész idő alatt izgulok és megfájdul a gyomrom. Az éhezés se jó, de egyszerűen nem tudom leküzdeni. Ugyanígy van, ha mennem kell...
        Üdvözletem! Lassan egy éve már, hogy a címben szereplő gondok fennállnak. Nem vagyok képes rendszeresen étkezni, van, hogy délután 3-4-ig egy falatot sem bírok enni, hiába próbálkozom bármivel, már az evés gondolatától is rosszul érzem...
        Semmi okom rá, mégis sokszor már attól rákvörös leszek, ha bizonyos személyek (munkában például) odajönnek hozzám. Közrejátszhat esetleg vérkeringési zavar, vérnyomás? Vagy ennyire stresszes lennék? Esetleg enyhébb fajta szociófóbiás...
        Mostanában sűrűn olyan érzésem van mintha beszorulna a levegő a mellkasomba és gombóc lenne a tokomba mi lehet ez