• Férjem kevert hyperlipidaemiája

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot Tisztelt Válaszadó! A férjemmel kapcsolatosan szeretném véleményét és szaktudását kérni. Ő 31 éves fegyveres szervnél dolgozik (ezt csak azért említeném mert elég sok stressz éri, aminek nem tudom lehet e köze a betegséghez). Évek óta magasak a májértékei és a trigliceridje. Volt már korábban hasi CT-n, ahol nem találtak eltérést.Az étvágyával nincsen gond, túlsúlyosnak mondható, az emésztésével és székletével nem szokott gond lenni, hasi fájdalmai nincsenek, nagyon ritkán amikor keveset alszik (ő ezzel hozza összefüggésbe) több a sava. A pár nappal ezelőtti labor eredménye a következő lett: Leírnám ami csillagos: Bilirubin totál 25.7 ( tart. 0-17), Albumin 51 (35-50), GPT 88 (2-40), GGT 49 (10-45), Triglicerid 4,02 (0-1,7) Vas 11( 12,5-32,2). A többi érték mind rendben (GOT, Koleszterin, cukor, nátrium, kálium, Klorid, Kretinin, Crp, VVT süllyedés és a vérkép is. A vizelet kémia: bilirubin, urobilinogén, keton, nirtit, glükoz is mind jók. Hozzátenném az eredményhez, hogy a triglicerid volt már 7 is, a májértékek is kevésbé magasak a korábbi laborhoz képest. Jelenleg nem szed rá gyógyszert csak Máriatövis magolajat és Halolajkapszulát használ. Diagnózisnak kevert hyperlipidaemiát írtak a kezelőlapra. Ön szerint mi okozhatja ezeket? UH vizsgálat nem volt, a kezelőorvos szerint nem szükséges. A túlsúly vagy a stressz állhat a háttérben? Ezek az értékek csak pár éve rosszak, szóval azelőtt nem volt gond. Válaszát és türelmét előre is köszönjük Üdvözlettel Cintia

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kevert hyperlipidaemia témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett triglicerid és májfunkciós értékek valószínűleg az életmóddal, táplálkozási szokásokkal vannak kapcsolatban. Javasolt a zsírszegény, kevésbé kalóriadús étrend követése. A májfunkciós értékek enyhe emelkedését előzőleg fogyasztott alkohol is okozhatta.Az enyhe bilirubinszint emelkedés nem ad okot aggodalomra, bár jó lenne tudni, hogy a direkt vagy indirekt bilirubin értéke a magasabb. Az albumin értéke a határon van, nem tekinthető kórosnak a vas a határon van, normál vérkép mellett, megfelelő vastartalmu táplálékkal valószínűleg rendeződik. Javasolt a testsúlycsökkentés, megfelelő mennyiségű mozgás. A savképződés fokozódásában a stressznek is lehet szerepe. Amennyiben ez panaszt okoz, gyógyszeres kezelés szóba jön. A laboratóriumi értékek kontrollja 1-2 hónap múlva mindenképpen javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. május 18., 13:53; Megválaszolva: 2012. május 23., 07:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztel doktor úr/ hölgy Nem tudom lehet-e ide írni, de megpróbálkozom vele! Már nagyon sok mindent kipróbáltam és tanácstalan vagyok 2015- november erében bicikliztem és egyszer csak elszédültem elestem. Majd a mentő kiérkezett és...
        Kedves Doktornő! (2015.01.-05.) A tüneteim pontos leírásához 2 évvel ez előttről kell kezdenem. 2015 első napján, Szilveszterkor arra keltem, hogy a szívem kihagy egy ütemet, amitől nagyon megijedtem, és ami miatt nehezen is tudtam visszaaludni...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az elmúlt időszakban észrevettem magamon, hogy önmagamhoz képest is szétszórtabb vagyok, egyszerűen nem tudok koncentrálni a munkahelyemen. Pedig különösen fontos lenne, hogy precíz legyek, mert egy apró elírás...
        Tisztelt doktornő! magas pulzus,szivdobogás érzés légszomly miatt kerestem fel egy magán kardiologust ekg ill sziv ultrahang készűlt aminek le irnám az eredményét. Ekg:sinus ritmus,PQ:126msec,kp tengely,gracQrs 98msec,inkomplJTB,izoel ST-k,poz T...
        Tisztelt Doktornő, Nervoheel tablettát tavaly augusztusban 10 napig szedtem idegkimerültségre, ingerlékenységre, nagyon jót tett, mintha nekem találták volna ki. Kissé túlvállaltam magam feladatokban, egyfolytában ideges voltam, de amíg...
        Azt szeretném kérdezni hogy,miért van az,éjszaka felébredek és magas a pulzusszám,vérnyomásom 113/97 volt pulzus pedig 95.És ez hirtelen amikor felébredtem ennyi volt.Nem tudom mitől van ez szerintem egy kis pánik is van benne.Vagy éppen...
        Kedves Rita, Egy hete nem tudok rendesen aludni éjszaka csak 1-2 órát, egyáltalán nincs étvágyam. Néha hasmenésem van, vagyis naponta 1x. Hamarabb jött meg a menszeszem is néhány nappal. gyomrom feldagad időnként és kiszárad a...
        Tisztelt Doktornő! 34 éves vékony nő vagyok. K.b.: két-három hónapja úgy érzem, mintha belégzéskor nem tudna teljesen telítődni a tüdőm, ezért gyakran kell sóhajtoznom. Csak a belégzéssel van problémám.Ez a panasz nyugalomban...
        Tisztelt Doktornő! Február óta küzködök hasi és bélrendszeri problémákkal eddig mind sikerteleül kezelve. Voltam hasi ultrahangon minden ahol mindent rendben találtak. Voltam 3-szor vérvételen ahol egyszer magas volt a bilirubin össz és...
        Tisztelt Doktornő! Előre is elnézését kérem, ha írásom kissé hosszabb lesz, de úgy gondolom, hogy az előzményeket is ismernie kell. 38 éves, 160 cm magas, 75,6 kg-os nő vagyok. Kb. 10 évvel ezelőtt furcsa tüneteket kezdtem érezni. Mintha...