• Sérv és kapcsolódó problémák...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértő! Édesanyám 60 éves, a köldöke fölött és az alhasban 1-1 kétökölnyi sérve van, melyet 4-6 héten belül megműtenének. Van továbbá egy zöldddiónyi cystokeleje is (más orvos rectokelenek írja, nem tudom a kettő közül végül is melyik van neki, de úgy tűnik az orvosok sem tudják...)Közben sajnálatos módon nőgyógyászati-urológiai problámái is előjöttek, a húgyhólyagon érzett állandó nyomásérzés miatt nagyon gyakran kell Wc-re járnia, de ilyenkor mindig sikerül is neki pisilni, emellett néha égető-viszkető érzése is van.. Urológus szakorvos ösztrogénhiányra hivatkozva. Ovestin krémet, Gynoflor hüvelytablettát és Emselex tablettát írt fel számára. Előbbi készítmények tájékoztatója azt írja, hogy műtét előtt nem lehet használni, továbbá- mint sok más orvosságnak- . rendkívűl káros mellékhatásai vannak.. Ha nem használja, akkor nem múlik az utóbbi problémája, így nem mer belevágni a két műtétbe (az állandó vizelési inger miatt) ha viszont vállalja a műtétet, akkor elvileg nem lehetne szedni a gyógyszereket, így "vizelési" problémája nem fog elmúlni. Szeretném tudni, hogy mi lenne számára a legjobb. Sajnos kezelőorvosaitól nem kapok megfelelő választ... Szeretném tudni azt is, hogy az alhasi sérv, ill. a rectokele vagy cystokele okozhat-e ilyen nyomásérzést ill. vizelési ingert? A fenti gyógyszereket ill. krémet javasolt-e használni műtét előtt ill. általánosan, figyelemmel a súlyos mellékhatásokra? Lehetséges-e az, hogy az alhasi sérvműtéttel elmúlik a nyomásérzés? Várom megtisztelő válaszukat: Tiszetlettekl: Zs.K.

        Dr. Boros Miklós válasza a sérv témában

        Tisztelt Kérdező! A hasfali sérv megoldása mindenképpen indokolt. Mivel ennek súlyosabb következményei is lehetnek, valamint nőhetnek is ezt kell elsőként kezelni. A cysto- és rectocele megoldása ezután következik. Itt meg kell beszélni az urológussal, nőgyógyásszal, hogy milyen kezelés nyújthatja a legjobb megoldást. A vizelési panasz háttere ismert, hiszen anatómiai eltérések igazolódtak. A sérvműtét után a vizelési probléma nem oldódik meg, ezért folytatni kell a kivizsgálást és kezelést. A krém használatát a műtétig függesszék fel.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. október 09., 23:37; Megválaszolva: 2011. október 12., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: