• Csecsemőmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Több hónapos mellkasi fájás után a CT kimutatta, hogy a "felső mediastinumban a sternum alatt valóban fellelhető bizonytalan kontúrú elváltozás", valamint, hogy a thymus persistens. A fájások, nyomások a szegycsont körül jelentkeztek, fizikai aktivitásra, de volt, hogy hajolásra, vagy csak úgy magától is. Többször megfigyeltem, hogy a panaszaimhoz, illetve azoktól függetlenül is légszomj párosul, lehet, hogy a csecsemőmirigynek semmi köze sincsen.?! A megyei tüdőgyógyász a diagnózisnak "csecsőmirigy jóindulatú daganata" nevet adta...majd átirányított az egyik mellkassebészeti ambulanciára véleményezés céljából, ahol még mindig nem tudták megmondani, hogy a CT-n lévő felvétel mi lehet. A továbbiakban kardiológiai, illetve refluxvizsgálatot tartottak szükségesnek, és ha ezek is kizárhatóak, akkor a műtét jöhet csak szóba, amit állítólag a szegycsont KETTÉVÁGÁSÁVAL végeznek. Ez nem durva? Veszélyes? Mennyire gyakori az ilyen? Mit tehetek? Legfontosabb kérdéseim: Ha a panaszaim elmúlnak, akkor kell-e foglalkozni azzal a csecsemőmiriggyel, illetve azzal az "elváltozással", ha nincs semmiféle gondom? És ha egy zsírcsomó, akkor is foglalkozni kell vele? Vagy a biztonság miatt célszerű kivetetni? Csak azért kérdezek ennyit, mert nem szívesen vágatná szét magam...

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csecsemőmirigy témában

        A szegycsont kettévágása a mellkasi műtéteknél igen gyakori. Az összes szívműtétnél, illetve a mellkas elülső részében illetve a nagy ereknél végzett műtét során ezen eljárás során érik el a célterületet. Ha valóban thymus persistensről van szó, akkor célszerű a műtétet elvégeztetni, mert ez a későbbiek során súlyosabb panaszokat okozhat és el is rákosodhat. De erről pontos választ a mellkassebész, illetve belgyógyász, onkológus tud adni Önnek a még elvégzésre kerülő vizsgálatok után.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. szeptember 12., 21:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 10:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: