• Visszatérő probléma(sipoly).Mit tegyünk?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Lányom mellkasának bal felső részén( "a bal clavicula alatt"), van egy fisztula, születése óta.16 évig nem okozott gondot, csupán esztétikailag zavarta.Tavaly viszont begyulladt.A háziorvos a sebészetre küldte.Ott először burow-os kötést javasoltak.2 hétig naponta kenegettük, átkötöztük, de mivel nem sokat javult, a sebész megnyitotta egy kicsit a gyulladt részt, abból a célból, hogy jobban tisztuljon és javasolta a burow kötéssel való kezelés folytatását.Ennek köszönhetően, néhány hét múlva a gyulladás megszűnt és a bőr szépen rendbejött. A sebész a kezelés alkalmával elmondta, hogy cisztát érzékel a bőr alatt és várható, hogy ha meg is gyógyul most, a későbbiekben újra begyullad és ezért célszerű lenne azt majd egy újabb műtét során teljesen eltávolítani. Reméltük, hogy többé nem lesz vele probléma, de sajnos most, hosszú problémamentes hónapok után újra begyulladt egy kicsit.A lányom már unja, ő már a műtétet is vállalná, annak reményében, hogy végleg megszabadul a kellemetlenségtől.A sebész azt mondta, a ciszta eltávolítása sem lenne nagy műtét, pár perc lenne, helyi érzéstelenítésben, altatás nélkül.Nos, nekem ezzel szemben sok kétségem, aggodalmam van,mivel úgy tudom, a rendes fisztula műtét azért nem ilyen egyszerű... Semmiféle előzetes vizsgálatot nem végzett a sebész, csupán tapintás alapján állította fel a diagnózisát. Szeretném megtudni, milyen lehetőségeink vannak annak érdekében, hogy ezt a betegséget biztonságosan és hatékonyan kezeltessük? Milyen orvoshoz lenne legcélszerűbb fordulnunk? Sebészhez, vagy esetleg bőrgyógyászhoz? Valóban érdemesebb lenne a műtétet választani? Nem jelent felesleges kockázatot? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sipoly témában

        Tisztelt Kérdező! Végleges megoldást valóban a műtét jelent. Fizikális vizsgálat az elsődleges, anélkül nem tudom megmondani, hogy egyéb vizsgálat indokolt-e. Lehet lágyrész-ultrahangot kérni az érintett területről. A beavatkozást végezheti sebész és bőrgyógyász is.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. augusztus 27., 21:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: