• Csonthiány a homlokcsonton

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Második (fiú)gyermekünk lassan két hete született császármetszéssel (2800 gr, fej: 35 cm, hossz: 50 cm, mell: 32 cm) medencefekvés miatt. Nemrég engedték haza, zárójelentésén a következő mondattal: ,, a nagykutacs folytatásában az os frontalén az os frontale sagittalis irányú suturájának megfelelően ujjnyi széles csonthiány látható". A gyermekorvos elmondása szerint még nem találkozott ilyen fejlődési rendellenességgel, de szerinte ez nem fog gondot okozni a későbbi fejlődése során. Azt nem tudta, hogy a későbbiekben be fog e csontosodni ez a rész, vagy nem. Gyermekneurológián majd 6 hetes korban kell megjelennünk, ahol 3D koponya CT-t terveznek. Kérdésem az lenne, hogy Ön találkozott-e már ilyen rendellenességgel (van-e egyáltalán neve), okozhat-e bármilyen gondot, kezelhető-e esetleg valamilyen csontpótló műtéttel? Köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csonthiány témában

        Ilyen elváltozással még Én sem találkoztam, de egy- két cikk jelent már meg róla. Ahhoz még túl fiatal a gyermeke, hogy messzemenő következtetést lehessen levonni. A későbbi vizsgálatok (röntgen, CT, Ultrahang, stb) illetve maga a növekedés, fejlődés fog majd alapot szolgáltatni a pontosabb válaszhoz. Természetesen elképzelhető a csontosodás és a szövődmény mentes gyógyulás. Fontos lesz még kideríteni, hogy csak a koponyán van ilyen csontosodási zavar, vagy más csontok is érintettek, mert az utóbbi esetben a teljes gyógyulás valószínűsége alacsonyabb (lehet, hogy genetikai elváltozás áll a háttérben)


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. augusztus 21., 17:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 15:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: