• CTvizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt! Az elmúlt 2 hónapban hol visszatérő, hol folyamatos, több napos-hetes szegycsonti, bal mellkas oldali fájdalmam volt, mely többször fizikai terhelésre, pl. futásra alakult ki. Allergiás, illetve asztmás vagyok, azonban ezek sosem okoztak gondot semmilyen fizikai erőnlétre, nem is szedtem ezeket a gyógyszereket. Voltam röntgen vizsgálaton, ami negatív lett, majd CT vizsgálaton ami a következő eredménnyel zárult: "A hílusokban és a mediastinumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A pleuraűr sinusaiban folyadék nincs. A pleura norm. vastagságú. A tüdőben kóros paranchimás árnyék nem ábrázódik. A felső mediastinumban ventralisan tymus persistens. A mellékvesék épek." Az utolsó mondat mit jelent? Visszamentem a tüdőgyógyászhoz, aki beutalt a CT-re és azt, mondta, hogy elképzelhető, hogy a csecsemőmirigyem az, amitől fáj a mellem, az nem nőtt vissza vagy nő, de ez nem biztos, továbbküldött egy tüdőintézetbe. Azt is mondta, hogy igazából amit a felvételen látni lehet, bármi lehet. Ezt írta a leletre: ambuláns vizsgálat a további teendők, esetleges cytolgiai verifikáció miatt. Közölte, hogy elképzelhető, hogy szövetmintát kell venni, ezt lehet hörgőtükrözéssel (már a neve is brutális), vagy altatásban kis vágással...Hát egyik sem kecsegtető... Mit tehetek? Valóban a csecsemőmirigy lehet? Válaszát köszönöm! Egy elkeseredett ember

        Dr. Boros Miklós válasza a thymus témában

        Tisztelt Kérdező! Önmagában egy nagyobb csecsemőmirigy nem okoz panaszokat. Valóban van olyan betegség amiben szerepe lehet egy túlműködő csecsemőmirigy, de a leírt tünetek nem erre utalnak. A szövettani mintavétel a nyak felől vagy a mellüreg megnyitásával lehet, a hörgőtükrözés során nem. A CT képek ismeret nélkül végleges véleményt nehéz mondani, de a legvalószínűbb, hogy melléklelet a nagyobb csecsemőmirigy. Konzultáljon a tüdőgyógyásszal ismét.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. augusztus 17., 15:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 20., 18:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: