• Tyúkmell? Milyen műtéti beavatkozások léteznek? Milyen a műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy 18 éves fiú vagyok és zavar egy dolog. Eleinte hittem hogy ez csak semmi , és csak úgymond kockásodok. De nem. Később utánaolvastam a dolgoknak. Ez lenne hát a Tyúkmell(pectus carinatum) Valahogy kifelé nő , dudor. Tulajdonképpen nem eget verő a látvány , és annyira nem vészes , de engem lelkileg nagyon megvisel és zavar , nem merek se levetkőzni se semmi más , úgy érzem , hogy nem lehetek olyan mint az átlag , amolyan kissé nyomorék érzés. Természetesen valahogy én tehetek erről , vagy csak a genetika , ki tudja. Magas vékony alkat vagyok , és az elmúlt egy évben nagyon sokat nőttem. Most valahol 192 vagyok , de már nem fogok nőni , nem is kell már elértem a 18-as karikát. Olvasgattam mindenhol , hogy mit lehet ez ellen tenni. Tulajdonképpen semmit. Úszás,gyógytorna ez és az , de sokakat megkérdezve , sok véleményen alapulva , ez nem javítja hanem inkább kordában tartja. A fő kérdésem az lenne , hogy milyen a műtéti beavatkozás? Mennyire fáj? mennyire hatásos , marad e utána heg. Csúnya lesz e utána a felsőtestem a hegek miatt , milyen korlátozásokra kell majd számítanom műtét után. Persze szüleim nem igazán engedik , mert mondhatni komoly műtét , de engem lelkileg zavar , megvisel , és el szeretném tüntetni. Ugyan már elkezdtem sportolni , úszni már egy ideje ugyan nem régen csak pár hónapja az úszást,kondit,gyógytornát,masszást , de az az érzés mikor végighúzom a kezemet a mellkasomon , és.. az a dudor , csak elkeserít. Előre is köszönöm válaszát , és várom mihamarabb. -Egy fiú aki emiatt el van keseredve-

        Dr. Boros Miklós válasza a pectus témában

        Tisztelt Kérdező! Az úszás a helyes testtartás és a gerinc melletti izomzat erősítése miatt kifejezetten hasznos. A szegycsont előemelkedésének megítélése miatt keressen fel nagy centrumban működő mellkassebészeti szakrendelést. Amennyiben a korrekció indokolt többféle technika létezik. A mellkasfali deformitások idegenanyag behelyezésével járnak és a korai műtét utáni szakban fájdalmasak. A hétköznapi életet nem korlátozza a műtét, a kozmetikai eredményt a deformitás foka és az alkalmazott technika határozza meg.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. június 17., 17:45; Megválaszolva: 2011. június 22., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: