• Műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tavaly erős alhasi görcsök után jelentkeztem sürgősségi betegellátáson, kórházban. Erős gyulladást állapítottak meg. Antibiotikumos kezelés után colonoscopia következett. Találat egy polyp, eltávolítva, szövettan negatív. Egyébként sigmabélben számos diverticulum. Kontroll vizsgálat egy év múlva (2011.05) Találat újabb vérzékeny polyp, épp egy diverticulumban, így nem eltávolítható. Javaslat: műtét, a diverticulumokkal érintrtt terület eltávolítása (polyppal együtt) Kérdésem: Kockázatok feltárása, lehetséges-e a bél kivezetésének esélye (nem vállalom) Mi az előnye ennek a műtétnek, mi a hátránya? Az élet tovább?

        Dr. Boros Miklós válasza a diverticulum témában

        Tisztelt Kérdező! A konkrét tanácshoz több információ kellene. Általánosságban elmondható, hogy a polyp eltávolítása egy bizonyos méret felett indokolt, hiszen akár daganat is lehet belőle. A diverticulumok miatt amennyiben több alkalommal volt gyulladás és panaszokat okoz a vastagbél érintett szakaszának eltávolítása megoldást jelent. Ennél a műtétnél nem készül stoma, de egy vastagbél műtétnél 100 %-ban kizárni annak az esélyét, hogy a műtét során nem lesz stoma nem lehet. A műtét mellett a rostdús étrend, bő folyadékfogyasztás, probiotikus kúra is segít. Kerülje az egyszerű szénhidrátot, mozogjon minden nap legalább fél órát (séta).


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. május 22., 19:30; Megválaszolva: 2011. május 26., 10:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: