• Ön szerint sürgős-e az epeműtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! A laborleletemet látva a háziorvosom azt mondta, hogy sürgősen ki kell műttetni az epehólyagomat, mert elrákosodik. A vesekövemmel viszont nem kell foglalkozni. A puffadáson kívül nincs tünetem. Tényleg sürgős az epeműtét? Nincs valami egyéb megoldás? Az ultrahangeredményem: Az epehólyagban látható néhány apró kőreflex hangárnyékkal.Epeutak nem tágabbak. A hepar enyhén nagyobb, fokozott echogenitású, a jobb lebeny VII.segmentumában látható egy 1 cmes cysta, egyébként homogén. Pancreas nem szélesebb, echogen, durva szemcsés. Vesék parenchimája megtartott, üregrendszeri tágulat nem látszik, bal oldalon az alsó pólusban látható egy kb.3-4cmes kőreflex hangárnyékkal. Vélemény: cholecystolithiasis.Diffuse májlaesio.Cysta hepatis.Nephrolith.l.s. A vérképben az alábbi adatok voltak megcsillagozva: Carbamid 8.9mmol/l (1,7-8,3) Glukóz 7.7mmol/l (3,4-6,1) Alp 305 U/l (98-279) Cholesterin 3,2mmol/l (3,51-6,50) Neut 45,3% (50-70) Lymph 40.5% (25-40) Mono 10.7% (2-8) A többi érték és a vizelet is normál tartományban van. Előre is köszönöm szépen a felvilágosítást!

        Dr. Boros Miklós válasza a epeműtét témában

        Tisztelt Kérdező! A kövek az epehólyagból nem fognak eltűnni és végleges megoldást valóban csak a műtéti eltávolítás jelent. Amennyiben a műtéti rizikó nem emelkedett javaslom a műtétet. Az epehólyag rosszindulatú daganatának egyik kialakulásáért felelős faktora a kövek az epehólyagban, hiszen állandó irritációt okoznak. A labor alapján az egyszerű szénhidrát fogyasztását csökkentse és kívánatos a testsúly optimalizálása. A májcysta és a pangást nem okozó vesekövesség nem igényel jelenleg teendőt.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. május 01., 21:29; Megválaszolva: 2011. május 03., 16:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: