• Epekő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Decemberben vakbélműtéten estem át, ekkor derült ki, hogy van 2 epekövem, (1 cm és 6 mm). Nagyon csodálkoztak rajta és én is, mivel még csak 20 éves vagyok és a családban sem volt előtte senkinek. A sebész azt ajánlotta, hogy minél hamarabb vegyük ki az epehólyagomat, Az epekő eddig nekem nem okozott problémát (ameddig meg nem tudtam hogy van, mert hipohonder vagyok :( :) ) Nem tudom mitől alakulhatott ki, hiszen 159 cm vagyok és 49 kg, tehát még túlsúlyos sem. Szeretnék érdeklődni, hogy elkerülhető e a műtét, szét lehet e zúzni a köveket valahogyan, illetve az újabb kövek kialakulását el lehet e kerülni. Most kezdek el fogamzásgátlót szedni ( utána olvastam és ez sem nagyon előnyös hiszen epekőtermelő ). Tudom, hogy kerülnöm kéne a zsíros -fűszeres ételek fogyasztását, illetve az alkoholt ( 20 évesen és bulik alkalmával azért ez szinte elkerülhetetlen ) Várom mielőbbi válaszát! Üdvözlettel: Andrea

        Dr. Boros Miklós válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező! Az epehólyag kövesség két fő oka a táplálkozás és az epehólyag funkciózavara. A műtéten kívül más végeleges megoldás nincs. Fel lehet gyógyszeresen oldani, de a kialakulását elősegítő okok megszüntetése nélkül vissza fog jönni. Zúzni tilos! Ebben az életkorban a műtét nagyobb kockázat nélkül elvégezhető és a köves epehólyag okozta szövődményektől sem kell többet tartania.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. április 25., 20:36; Megválaszolva: 2011. április 28., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: