• Bélbetüremkedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 6 éves kislányom január 6-án hányás, hasi görcs miatt került kórházba.Előtte dec.közepétől 1-1 napig tartó gastroenteritises panaszai voltak. Felvételi státusából a sápadt bőrt, vérbővebb garatot, minimális hasi nyomásérzékenységet emelték ki. (Adott napon, a kórházba érkezésig, 3x hányt kb.3 óránként.) Laboratóriumi paramétereiben érkezésekor leukocytosist észleltek, másnapra CRP értéke enyhe fokban megemelkedett. Hasi UH-on lymphadenitis mesenterialis, valamint spontán oldódó intermittáló ileo-ilealis invagináció ábrázolódott, ezért gyereksebész az observációját javasolta. Első ápolási napon parenteralis folyadéksupplementációban részesítették, második naptól panaszmentessé vált., diéta tartása mellett hasi panaszai megszűntek. Gyereksebészeti kontroll után (ami a has kitapintásából állt) hazaengedték. Segítségét kérem a zárójelentés értelmezésében! Mennyi ideig lebeg ez a fejünk felett? Tényleg elnövi? Az infuzión kívül mást nem kaptunk. Vittem székletmintát is, de szerintem azzal nem történt semmi az ambulancián. Torokleoltás sem volt. Igazából nem tudtam azt mondani, hogy volt beteg, láza sem volt, csak ez az 1 napos hányás még dec. közepén, a hasmenés pedig szilvesztert megelőző 4 nap, ebből első két nap napi 1 híg széklet. Én már akkor diétára fogtam és Normaflort adtam. Azóta is fáj a hasa (kb. 3 éves kora óta mondja többször, mindig a köldök környékét mutatja), és nem tudom, hogy vigyem vagy ne vigyem. Mondták, hogy 1-2 hét amig a nyirokcsomók helyrejönnek. De mitől??? Nagycsoportos óvodás. Amit még kiragadnék mint információ Önnek: "A köldök körül a mesenteriumban számos 0,5 cm körüli ovoid, echoszegény nyirokcsomó látható." "Az ileumkacsok nyálkahártyája min. vaskosabb" Kérem véleményezze a zárójelentésünket! Előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a invagináció témában

        Tisztelt Kérdező! A kislányának egy vírusfertőzése zajlott. Ez okozta a hasi panaszokat, hányást, hasmenést. Az immunrendszer reagál rá, emitt nagyobbodnak meg a hasüregben lévő nyirokcsomók. Ez természetes. Az invaginatio ebben az életkorban nagyon ritka és a fizikális vizsgálat ebben az esetben a kizárására tökéletesen elég. Emiatt a továbbiakban nem kell aggódni. Mivel 3 éve fájdogál a hasa a legvalószínűbb ok a táplálkozási kihágások. Csökkentsék az egyszerű szénhidrát, szénsavas italok, gyümölcslevek arányát. Legyen több növényi rost és alkalmazzanak probiotikus kúrát. Vezessen étkezési naplót és jelölje meg mikor panaszos a gyermek. Komolyabb kivizsgálás most nem indokolt.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. január 27., 22:34; Megválaszolva: 2011. január 31., 11:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: