• Fluidum az alhasban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Elnézést, egy kicsit hosszadalmas leszek. Crohn beteg vagyok. 2010. áprilisában műtöttek meg 23 cm vékonybelet távolítottak el, ill. a sigmabélnél történt még egy kb. 3 cm-s szakasz kivétele. A műtét során a jobb petefészkem is eltávolításra került.A műtét utáni 4. napon varratelégtelenség miatt ideiglenes vékonybél sztómát kaptam a jobb oldalamra.. 4 hónapig voltam sztómás, ez idő alatt a menstruáciom szépen, rendszeresen megjött, igaz a mennyisége kevés volt, a színe pedig időnként barnás. Sztóma zárás, előtt voltam kivizsgálásokon (labor, colonoscopia, hasi ultrahang). Minden rendben volt, az ultrahangnál annyi megállapítást tettek, hogy bal oldalon az uterustol distálisan egy kb. 3 cm-es echoszegényképlet látszik ami valószínűleg a sigmabél resectió helye. 2010. szeptember 7-én (8 hete) zárták a sztómámat. Eleinte a gyógyulást rengeteg bélgáz és hasmenés kisérte, majd a műtét utáni 3. héttől szépen összeállt a székletem, gyakorisága is csökkent. A gázosodásra Espumisant szedtem, de az is javulást mutatott. A menstruáciom a szeptemberi műtét óta kétszer jött meg, időben, különösebb fájdalmak, görcölés nélkül, azonban mennyisége kevés volt (3-4 napig tartott), színe piros, később barnás volt.. A 6. héttől a székletem felhígult,értelmezni sem tudom, hogy mitől, igaz, a széklet száma viszont csökkent. De ennyi év betegség után az ember már minden változástól megijed. A bélgáz még mindig jelen van az életemben, hol jobban, hol kevésbé. Természetesen zsírmentes diétát tartok, és a gasztroenterológusom ajánlásával napi 1 mg Pentasat szedek. Most újabb kontroll vár rám, a héten voltam labor és UH vizsgálaton. A labor leleteim egészen jók lettek ( CRP:0,75, vérsüllyedés:26), a vasam is értékhatár között mozog, kívéve a ferritin szintemet, mert az nagyon alacsony (9). Én azonban az ultrahang lelet miatt ijedtem meg, ahol mindent rendben találtak, kivéve, hogy a bal alhasban a petefészek és az uterus mögött egy 30*38*43 mm-es fluidum helyezkedik el. Sajnos a nőgyógyászom jelenleg nem tud fogadni, én meg tanácstalanul állok az egész előtt. Félek attól, hogy a crohnom újra rombol, és a bal petefészkem is veszélybe került. És elszomorít az is, hogy 3 műtét után retteghetek attól, hogy ilyen hamar megint baj van velem. Segítségüket előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a crohn témában

        Tisztelt Kérdező! A jelenlegi állapotban nem csak a Chron betegség fellángolása állhat a háttérben. A nőgyógyászati szakvizsgálat indokolt. Mivel a gyulladásos labor nem utal fertőzésre eredetre, alhasi folyadékot pedig ez okozhat, valamint nőgyógyászati problémák. Mindenképpen keresse fel a gondozó gasztroenterológust a nőgyógyászati vizsgálat eredményével. Meg kell beszélni a további gyógyszeres kezelést, a vaspótlást.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. november 04., 11:11; Megválaszolva: 2010. november 08., 10:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: