• Pajzsmirigy ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Pár napja a háziorvosom egy daganatot vett észre a nyakamon. Nagyon megijedtem, június elején még semmilyen rendellenes elváltozás nem volt észlelhető. Endokrinológushoz fordultam, aki a röntgenvizsgálatok eredményei alapján megállapította, hogy a pajzsmirigyem bal oldali lebenyén egy 4 cm átmérőjű ciszta van. A vérvizsgálat eredményei szerint a szabad T4 szintem 0.84, a TSH érték pedig 1.109. A ciszta nem okoz légzési panaszokat, bár esztétikailag zavaró. Milyen lehetőségeim vannak? Olvastam, hogy ekkora ciszta esetében ha leszívást alkalmaznak, gyakran visszatelik, ezért műteni szokták. A hormontartalmú-gyógyszeres kezelés okozhat elhízást? (Erre hajlamos vagyok, családomban mindeni 90-110 kg körül van :( ). Az elmúlt évben egyre erősödő, ma már szinte állandósult szédülési és mozgáskoordinációs problémák jelentkeztek nálam. Először szemgyengeségre gyanakodtam, de a szemorvos megnyugtatott, hogy nincs baj a látásommal. Lehet összefüggés a két betegség között? Ha nem feltétlenül van, milyen szakorvoshoz kell ezekkel a problémákkal fordulni, milyen alapvető vizsgálatokat érdemes elvégeztetni? Megkérem, ha van rá lehetősége, válaszoljon. Köszönettel: Júlia

        Dr. Boros Miklós válasza a pajzsmirigy ciszta témában

        Tisztelt Kérdező! A leírt méretű ciszta nem okozza a szédülést és mozgáskoordinációs problémákat. A pajzsmirigy funkció rendben van, azonban a ciszta mérete indokolja a műtétet. A leszívás és szklerotizálás hatásossága elmarad a műtétéhez képest. Keressen fel sebésztati szakrendelést, ahol az összes leletet áttekintése után meg tudják beszélni a műtét idejét.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. szeptember 24., 13:18; Megválaszolva: 2010. október 04., 10:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: