• Gerincműtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Az lenne a kérdésem, hogy 15 éves gyermekemnél csigolya elcsúszás miatt műtétet javasolnak, de nincs panasza. Gerincferdülését szintén operációra javasolták. Volt 3 törése, 2, 6 és 10 éves korában. Elesett görkorcsolyával, leesett egy fáról és eltörött a csuklója. Nem lehet, hogy könnyen törik a csontja, eddig ezzel nem foglalkoztak az orvosok. Operáció közben, ha a csigolyákat rögzítik, nem lesz probléma? A csigolya elcsúszást (7 mm) mindenféleképp kell műteni? köszönettel: egy aggódó Anyuka

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerincműtét témában

        A röntgen felvételek ismerete és vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Gondolom a gyermeket ortopédus vizsgálta és Ő indikálta be a műtétet, így nagy valószínűséggel szükséges a műtét, mely azt a célt szolgálja, hogy később ne legyen panasza (merthogy, most még nincs, ahogy írta). A csigolyák rögzítésével a további elcsúszást akadályozzák meg, illetve amennyire lehet korrigálják a már meglévőt. Az, hogy a csontja könnyebben törne, nem gondolnám. Ezt is vizsgálatokkal lehetne igazolni, mert az hogy többször volt csonttörése, még Önmagában nem jelent csontanyagcsere zavart. Azt tudom még tanácsolni Önnek, ha az megnyugtatja, vagy segít a döntésben, hogy keressenek fel egy másik gyermekortopédiai szakrendelést, lehetőleg olyat ahol gerincsebészettel is foglalkoznak, és kérje ki az Ő véleményüket is a műtéttel kapcsolatban.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. augusztus 07., 17:35; Megválaszolva: 2010. augusztus 10., 11:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: