• Lép eltávolítás és az azt követő napok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktornő/Doktor Úr! A barátomnak a lépét 2 hét múlva eltávolítják, ha minden jól alakul laporatoszkópiás módszerrel, mert egy 6-7 cm átmérőjű vízzel és vérrel teli ciszta van a közepében. Szeretném tudni, hogy a műtétre, hogyan kell felkészülni és utána mi várható. Nem szeretném, ha a műtét utáni ébredezéskor kétségbeesést látna a párom az arcomon, mert pl. csövek lógnak ki belőle, amikre én nem voltam felkészülve. Sajnos a doktora engem nem tud tájékoztatni, mert a műtétre nem hazánkban kerül sor, mert érvényes biztosítása csak abban az országban van, ahol dolgozik. Műtét után mi az a lábadozási időszak, amíg segítségre szorul a beteg, amíg nem képes ellátni önmagát? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a lépműtét témában

        Tisztelt Kérdező! A laparoszkópos lépeltávolítás nagyrészt egyféleképpen végzik, de különbségek adódhatnak. Egyik ilyen kérdés, hogy a műtét végén marad-e drain, amit az egyik trokár helyén vezetnek a hasüregbe és 24 óra múlva távolítanak el. Ez kis fájdalommal jár. A műtét előtt ne egyen puffasztó-nehéz ételeket és ez igaz a műtétet követő pár napra is. Izom nem kerül átvágásra, így a mozgás gyorsan helyre áll. Minden laparoszkópos műtétnél fennáll az esélye, hogy kis metszéseket meg kell nagyobbítani a műtéti szituáció miatt. A műtétet követően védőoltásban is fog részesülni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. július 31., 10:43; Megválaszolva: 2010. augusztus 02., 12:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: