• CT vizsgálat 2.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor Ur a 06- 06.-á án a mellkas CT vizsgálatra kapott kérdésemhez kapcsolódóan még szeretnék tudni egy pár választ. Most immár röpke 3 hónap alatt negyedjére megyek ilyen jellegü radiológiai vitzsgálatra, h. nem sok ez egy kicsit? /váll rtg, mellkas rtg,nyaki gering rtg, és most majd ez a mellkas CT./ , továbbá mivel még nem volt ilyen kontrasztanyag amit kaptam volna,hogyan lehetne megtudni az érzékenységet?.....és le kell irnom azt is, hogy elég sulyos klasztrofóbiás érzésekkel küzdök /bezártság, lift, tömeg/ ezektől fulladás érzés lép fel ill. menekülésérzés, - h. nem lehet-e ilyen esetben a szakorvostól kérni azt, hogy helyette ha lehetne az ultrahangos vizsgálat nem-e lenne jó? ez azért most vetődött fel,mivel mostanában tudtam meg hogy milyen is ez a vizsgálat, hogy betolnak egy "csőbe" ami kiválthat klasztrofóbiát. A mellkas CT-t almányi nagyságu rekeszsérv miatt rendelték el., nem tudom az ultrahang hogyan és mennyire lenne kielégitő a diagnózis felállitásához. Válaszukat kérdéseimre nagyon szépen köszönöm.Magdolna.

        Dr. Boros Miklós válasza a rekeszsérv témában

        Tisztelt Kérdező!A mellkas CT-t nem váltja ki az ultrahang. a kontrasztanyag érzékenység miatt ne aggódjon, ritka és a tünetekre a kollégák jól felkészültek. Rekeszsérv esetén a vizsgálatot kérő kollégától kell megkérdezni, hogy az endoszkópia nem elégséges-e. Ő tudja megmondani, hogy miért kérik a vizsgálatot. A leírt radiológiai vizsgálatok más okból készültek, így nem kiválthatóak. Pár nappal a vizsgálat előtt menjen el a CT laborba és kérje meg, hogy benézhessen. Nem annyira zárt a készülék, nem szokott gond lenni a hasonló problémájú betegek esetén sem.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. július 13., 15:26; Megválaszolva: 2010. július 16., 13:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: