• Echó-szegény képlet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        5 évvel ezelőtt volt egy invaginációs bélelzáródásom, melyet csecsemőfejnyi fibroid polypus okozott. Ezzel egy időben fedezték fel kezdődő méhnyakrák elváltozásomat. Ennek konizáció lett a vége.
        Két évvel ezelőtt történt egy vastagbéltükrözésem, mivel panaszaim nem szűntek (összenövések miatt csak 60 cm-re jutottak fel) ennek eredménye mikroszkopikus kolitisz lett. Azt mondta az orvos, hogy ez IBS, szedjek hasfogót, ha hasmenésem van.
        Tavaly kivették az epehólyagom, hátha az okozza még mindig meglévő panaszaimat (gyomor alatti, köldök körüli fájdalom). Ennek a műtétnek a során felszabadították az összenövéseimet, amik állítólag már megtöréseket okoztak több helyen, és részleges elzáródást is. Ez sem oldott meg semmit, azóta egy csomó ételt nem tudok megenni. Írtak fel Refluxont, Cerucalt, Mezym fortt, és Meteopasmil szedését javasolták. 2 hónappal ezelőtt kitapintottam a hasamban bal oldalon alul valamit. Ekkor még nem fájt, nem foglalkoztam vele. Most már fájt, ezért elmentem orvoshoz. Elküldött laborba, és ultrahangra. A laborban csak a koleszterinértékem magasabb, a HDL kevesebb, az LDL több a megengedettnél. Az ultrahang bal oldalon 40-30-20 mm-es echoszegény körülírt képletet mutatott.
        Ezután elmentem nőgyógyászhoz, de azt mondta kontrollultrahang után, hogy ez nem ciszta. Elküldött sebészeti konzíliumra, ahol a sebész megvizsgált. Nem tudta megmondani, hogy mi ez, de a gyomrom alatt is kitapintott valamit, azt mondta, hogy ott valamire "rákapaszkodott" a belem. Itt tartok most. Közben volt tumormarker-vizsgálat CEA és Ca 125. Mindkettő eredménye jó. Gasztroenterológiára irányítottak, mert azt mondták, szükség lenne egy CT-re, mivel nem tudja a sebész, hogy mi az ott bent, meg kellene szerinte műteni, de a műtét kimenete így bizonytalan.
        Háziorvosom szerint, mindenképpen CT kellene, de gazdasági okok miatt csak tologatnak egymás között az osztályok. Január óta 10 kg-ot fogytam, az elmúlt három hétben folyamatos hőemelkedésem van. Nagyon tanácstalan vagyok. Öt évvel ezelőtt is ez a tologatás ment, aztán éjjel kellett sürgősségi műtétet csinálni a kialakult bélelzáródás miatt.
        Mi az Ön véleménye? Mi lehet ez az echoszegény képlet, mire tudnak "rákapaszkodni" a belek?
        Válaszát köszönöm szépen!

        WEBBeteg szakértő válasza a műtét témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírt képlet lehet egy gyulladt vékonybélkacs, folyadékkal teli tömlő, bélösszenövés,..... következménye. Erre a leletre alapozni műtéti indikációt nem célszerű. A kontrasztanyagos CT vizsgálat mindenképpen indokolt. A belekbe is érdemes kontrasztanyagot juttatni (le kell nyelni). Folytassa a kivizsgálást, hsizen a leírt eltérés nem normális.



        Kérdés: 2010-06-15 21:58:35; Megválaszolva: 2010. június 15., 21:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: