• Gyomor vagy epefájdalom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/NŐ!

        36 éves anyuka vagyok és 1 hónapja estem át Nissen Fundoplicatio műtéten savas, sérves,és állandó gyomorpuffadás, feszülés és hátba sugárzó szúró fájdalom problémák miatt. A műtét sikerült és savas problémák megszűntek viszont megmaradt a jobb oldalon a felhasban, borda alatt, vagy mellkasban érzett feszítő olykor görcsös, éles, szúró fájdalom, ami kisugárzik a hátamban a jobb lapocka tájékra./Ez volt mütét előtt is az elviselhetetlenebb /Szinte állandó a rossz közérzet, olykor erős hányingerrel kisérve. Többször eszek keveset ,viszont minden étkezés után állandó még a gyomorpuffadása, diszkomfort érzése, mintha lenne ott valami.Voltam komplex hasi UH-n eredménye: A máj nem nagyobb, szekezete szabályos. Az epehólyag jól telt, fala körkörösen kissé megvastagodott, helyenként 4 mm vastagságú, hyperreflektív, a fundus felett septált. Az epetutak nem tágabbak. A pancreas régiója teljesen fedett. A lép kóros elétrés nélkül a vesék parenchyma vastagsága, echogenitása megtartott. Üregrendszeri tágulat, kőjel nem észlelhető. A mellékvesék régiója rendben. A hasi nagyerek normális tágasságúak, környezetük szabad. A húgyhólyag jól telt, fala nem tágabb. Az uterus anteflktált, normális szerkezetű. Az orváriumok területén kóros nem látható. A Douglas szabad. Elvittem az UH eredményt a háziorvosomhoz, aki felirta a Cifloxin 500mg-t napi 2x1-et,  és elküldött vérvételre. A gyógyszer szedése mellett sem változott az állapotom. Sőt még talán rosszabbodott legalábbis úgy érzem. A labor eredmények jók lettek csak a HDL-Chol értéke lett alacsonyabb kicsit 1,15 mmol/l.

        Mi lehet a fájdalmam oka még, mitől van a rossz közérzet, amit alig birok elviselni?

        Válaszát megköszönve: Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a Nissen műtét témában

        Tisztelt Kérdező!

        A nyelési panaszok, vagy a korai teltségérzet lehet a műtét következménye. A vastagabb falú és szeptált epehólyag okozhat jobb bordaív alatti panaszokat, de nem jellegzetes az éles, szúró fájdalom. A labor során ellenőrízni kell a gyulladásos paramétereket. Igyon sok folyadékot, fogyasszon pro- és prebiotikumokat. Javaslom a gasztroneterológiai gondozást is. Az epehólyag ellenőrzése mindneképpen célszerű, hiszen az eltávolítása is indokolt lehet a későbbiekben. Mindenképpen a kezelés része a helyes táplákozás, életmódváltás. Tudni kell, hogy a funkcionális emésztőrendszeri panaszok kialakulásában és fenntartásában a stressznek kiemelt szerepe van.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-13 10:48:24; Megválaszolva: 2010. május 13., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: