• Reflux műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Plósz János!

        7 éve fennáló refluxos panaszaim és gyógyszerdependecia miatt augusztusban részt vettem egy alapos kivizsgáláson ( gasztroszkópia, ph mérés, nyelőcsőnyomásmérés, nyelésröntgen) a műtéti indikáció megállapítása végett. Az eredmény: LA C, a kardia nem zár, hiatus hernia, valamint a nyelőcső perisztaltika nagyon gyenge. Ez utóbbinak a hatását érzem is mivel a lenyelt falat nagyon lassan megy le. A kérdésem az lenne, hogy a műtét elvégzésével javulna a nycső perisztaltika? Az evés utáni fájdalomnak a rekeszsérv lehet közvetlen kiváltó oka, vagy az az erosio miatt van? Hosszú távon mennyire jelent megoldást a műtét? Ez utóbbi azért érdekelne, mert tegyük fel hogy a beavatkozás hosszú távon nem lesz eredményes.Ilyen esetben van még valamiféle lehetőség, vagy a műtét a legutolsó remény a gyógyulásra? És legutolsó kérdésem, hogy a rekeszsérv egy velünkszületett dolog, vagy annak van valamilyen kiváltó oka.

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux műtét témában

        Tisztelt kérdező!

        Leírja, hogy 7 éve szedi a gyógyszert. Az Önt kezelő orvos, nagyon helyesen, kereste a távlati megoldást, mivel egy életen át gyógyszereket szedni nem lehet. A gyomorsavcsökkentő gyógyszerek tertós szedéséről egyre több mellékhatás derül ki, hiszen most már évtizedek óta alkalmazzuk. A nyelőcső záró izom elégtelenség és az a tény, hogy a rekeszizom elégtelensége miatt más pozicióba került a gyomor-nyelőcső átmenet semmilyen gyógyszeres módszerrel nem korrigálható. A lassabb perisztaltika az évek alatt a nyelőcsővet ért ártalom következménye. Az evés utáni fájdalom a reflux betegség típusos tünete. A leírt eredmények alapján azt tudom írni, hogy Ön esetében tud a műtét valóban segíteni. A műtét során a nyelőcső-gyomor átmenetet a helyes pozicióba rögzítik, a rekeszizom tágulatát megszüntetik és a nyelőcső záróizom köré a gyomorból egy megerősítést készítenek. Javaslom, hogy leleteivel keressen fel egy laparoszkópos refluxgátló műtétben járatos sebész kollégát, ehhez kérje az Önt kivizsgáló gasztroenterolgus segítségét.  

        Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2009-11-07 18:10:31; Megválaszolva: 2009. november 07., 18:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: