• Hasüregi sérv?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr! Több éve megváltoztak a székelési szokásaim, naponta többször kell wc-re menni, a normál és a hígabb széklet változóan jelentkezik. Sőt van amikor egyszerre is jelen van mindkettő, az eleje normál, vége meg híg. Régebben nem voltam allergiás semmire sem, most meg pl a diótól órákon belül hasmenés jelentkezik erős émelygéssel, fájdalommal. Most például sikerült étolajban sült krumplit ennem, ettől azóta( két hete) nem múló puffadásom, hasi fájdalmaim vannak. A teljes hasi részen érezni a fájdalmat, az izmok is behúzódnak, akarattal kell ellazítani, "kiengedni" a hasam, amely most egy kissé elődomborodik is. Gyakran fáj a bal bordaív alatt, van amikor tapintható fájdalmas pont is van. Bal bordaív alatt fáj rendszeresen, de néha a szív tájékára a mellkasra is kisugárzik a fájdalom. De mostmár általában kiterjed a fájdalom a teljes hasi részre, és érdekes dolog hogy mozgásra, rázkódásra is néha érzékeny. Hasi ultrahang negatív, sebészet ( aki csak külsőleg nézte, tapintás, köhögtetés nem volt) negatív, étel intolerancia negatív, laktóz intolerancia negatív, vastagbél tükrözés: terminalis illenium területe gyulladt, de a szövetminta negatív IBS-re. Gyomortükrözés: cardia nyitva, azonkívül negatív, szövetminta negatív. Hasi ultrahang negatív. Gasztroenterológus így elhajtott, nem nála kell keresni a gondot szerinte. De érdekes volt hogy a hashajtás után megszűnt a bal bordaív alatti fájdalmam a vizsgálatig. Tehát rendszertelen és változó széklet, egyre több ételre egyre súlyosabb panaszok, néha rejtélyes hőemelkedés, nevetni nem tudok, reflexszerűen meg kell fogni a hasamat ilyenkor. De mostmár a bal bordaív alatti fájdalom mindennapos, az egész has fájdalma meg főként állómunka közben jelentkezik. Van amikor elmúlik,van amikor meg előjön. Tehát a fájdalom nemcsak ételtől hanem testhelyzettől is változik. Akkor most hova forduljak? Az én gyanúm Crohn betegség a vékonybélben, illetve hasüregi sérv ( http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=82570 ) . A sérv azért játszik még mert egy éve erőlködés közben szakadásérzést éreztem, mintha elszakadt volna bennem valami. De olyan szinten hogy sérv vagy izomszakadásban biztos vagyok. Szóval mi az a képalkotó eljárás ami a sérvet (hasüregi, rekeszizom, lágyéksérv stb) vagy a rekeszizom szakadást kimutatja? Én röntgenre gondoltam, mert az ami számomra magánban megfizethető, Ön szerint van értelme hasi röntgent csináltatnom? Ha igen akkor hogyan érdemes csináltatnom, egyem tele magam vagy üresen látszódnak jól a röntgenen a belek? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a hasi panasz témában

        Üdvözlöm! Én az ortopédia és a baleseti sebészet terén vagyok jártas. Az Ön problémája általános sebészeti és gasztroenterológiai jártasságot igényel, így azt javaslom ezen szakterületek képviselőinek tegye fel a kérdését, vagy keressen fel ilyen irányú szakrendeléseket. A hasi röntgen nagy valószínűséggel nem lesz informatív, így nem viszi előrébb a diagnózis felállítását. Sokkal inkább CT, esetleg MRI vizsgálat lehet indokolt, de erről is általános sebészt, vagy gasztroenterológust kellene megkérdezni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. március 04., 20:29; Megválaszolva: 2017. március 08., 18:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: