• Epével kacsolatos kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt webbeteg! 31 éves férfi vagyok. Gyermekkorom óra küszködök emésztési gondokkal, hol jobb hol rosszabb. Nemrég voltam egy teljes kivizsgáláson egy klinikán. Mindent megnéztek, több napra befeküdtem. Tulajdonképpen tökéletesen egészséges vagyok, némi magas vérnyomást és pár db 3-4mm-es epekövet leszámítva. Az elsőre kaptam egy gyógyszert, a másikra azt mondták ne törődjek vele mert nem okozhat gondot. Az alap panaszom a puffadás, ismeretlen eredetű görcsök, fájdalom, rossz közérzet, aztán ripsz ropsz elmúlik mintha mi sem történt volna. Van, hogy ha eszek az segít. Arra következtettem, hogy lehet a máj túl termeli az epét és túl sok van a hólyagban is, ezek okozzák a furcsa tüneteim. Ezért elkezdtem használni kúraszerűen epehajtó szereket (cholagol, mentatea, stb.). Az eredmények biztatóak, a gyomorégésem is csökkent, a puffadásom is, az étvágyam is jobb. Időnként egy kis epés hasmenést okoz, sárgás zöldes az egész széklet, egyértelműen epe. Egyértelműen jobban vagyok amióta használom az említett szereket, tehát a rossz közérzetem okai egyértelműen ide kapcsolódnak. Az orvosok nem tudtak semmit mondani erre, nincs semmi olyan szervi bajom ami ezt okozná, a vérképem is tökéletes, koleszterin, cukor minden. Az lenne a kérdésem, hogy folytassam e ezt a tisztító kúrát, nem e ártalmas? Esetleg a pici köveim kihajthatja a nagy mennyiségű epe ürülése? Okoz e bármi bajt a sok epe ürülése? Ha a jelenlegi formában nem tanácsos használni ezeket akkor, hogyan és mit érdemes használni, hogy a megfelelő epeműködés megmaradjon és elkerüljem a panaszokat? Válaszukat előre is köszönöm! Péter

        Dr. Boros Miklós válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező! A diéta mindenképpen indokolt. A köves epehólyag funkciózavarra utal és könnyen állhat a panaszok hátterében. Csökkentse az egyszerű szénhidrát arányát és mozogjon minden nap legalább fél órát. A köves epehólyag sebészi megoldása mindenképpen indokolt. Az életmódváltást folytassa és keressen fel sebészeti szakrendelést.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. december 06., 14:33; Megválaszolva: 2011. december 09., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó