• Vérszegénység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő! A problémám a következő. éve műtötték a pajzsmirigyemet. Napi fél szem 75 mg-os letroxot szedek rá. Másfél éve refluxom is van. A torkom is fáj tőle..A gyomortükrözéskor nem találtak semmit a sok savon kívül. Régebben volt felmaródásom is, de az elmúlt. Refluxra reggel 40 mg-os rebyprexet , este 40mg-os quamatelt szedek, de már volt több variáció is, mert a gyomorfájásom nehezen múlt, de a torokfájásom nem akar múlni. hónapja elkezdett hullni a hajam. Tavaj is volt ilyen problémám, de megállapították, hogy a vas hiánya miatt hullik a hajam. 11 umol6l-re feltornáztam a vasamat vastablettával. Voltan laborban és megint kevés a vasam. Leírnám az eredményemet, talán így jobban átláthatóbb. Fehérvérsejtszám 7,25 G/l Neutrophyl 61,6 5 Lymphocyta 22,7 % Monocyta 8,1 % Eosinophyl 5,3 % Basophil 2,27 % Vvt szám 4,57 T/l Haemoglobin 130 g/l Haematokrit 0,392 l/l MCV 86,7 fl MCH 28,8 pg MCHC 332 g/l Thrombocyta szám 317 G/l Thrombicyta átl térf. 7,23 fl Vvt Süllyedési sebesség 16 mm/h Össz. bilirubin serumban 7,7 umol/l Direkt bilirubin serumban 2 umol/l Got 14 E/l GPT 10 E/l Glükoz 5 mmol/l Nátrium 140 mmol/l Kálium 5,5 mmol/l Klorid 98 mmol/l Vas 5,6 mmol6l Ferritin 13 ug/l Anti-streptolizin titer 148mE/l TSH 3,34 mE/l FT 4 13,4 pmol/l FT3 5,1 pmol*l Azt is mondták, hogy ez a vashiány lehet felszívódási zavar is, okozhatja a sok savam és a refluxra szedett gyógyszerek vagy valamilyen bélprobléma. A gasztroenterológus szerint nem kell évente gyomortükrözés, elég 5 évent. Lehet, hogy béltükrözésre is indokolt lenne. Kérem mondjon véleményt a leírtak alapján. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szigeti Nóra válasza a vérszegénység, reflux témában

        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy hormonszintek megfelelő dózisú Letrox szedésre utalnak. Jó jel, hogy a szedett vastabletták mellett a szérum vasszintje megemelkedett. Amennyiben a gyomortükrözésen nem látszott nyálkahártya eltérés, vagy rekeszsérv, akkor csupán a refluxos tünetek nem okoznak vashiányt. Részletes belgyógyászati kivizsgálást javasolok, ami kitér a felszívódási zavarra (pl. lisztérzékenység), de a fokozott vasvesztés okait is kutatja. Ha a torokfájását reflux okozza (és nem fül-orr-gégészeti probléma), akkor a gyógyszerek dózisa emelendő, vagy más hatóanyagtartalmú ún. protonpumpagátló gyógyszer kipróbálása javasolt esetleg ún. prokinetikus gyógyszerrel kiegészítve a panaszmentesség eléréséig.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. október 12., 11:24; Megválaszolva: 2011. október 14., 00:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Az afta a szájüregben lévő fájdalmas, fehér tetejű fekély.(x)
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó