• Gastritis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr ! Tanácsért fordulok Önhöz. Tavaly márciusban gyomortükrözésen voltam, ahol reflux betegséget állapítottak meg, illetve enyhe gastritist oesophagitis nélkül. 2x20 mg Nolplazát írtak fel, de mivel nem változtak a tünetek, 2x20 mg Controloc és Donperidon szedését javasolták. Ezek mellett is, illetve az étrendváltoztatás (kávé, alkohol, szénsavas italok elhagyása, zsíros, fűszeres ételek mellőzése, valamint naponta többszöri kisebb mennyiségű étkezés) mellett is megmaradt a jobb oldali égő fájdalom. Ez év májusában újabb gyomortükrözésen voltam, ahol a következőket találták. Antrum: Idült felszínes gastritis, Antrum pyloricum ventriculi. Inflammatio chronica. Duodenum: duodenitis chronica minoris gradus, gastroduodenitis Vélemény: Gastrooesophagealis reflux oesophagitissel. A vastagbél tükrözés eredménye: NODI Haemorrh. Int. Gasztoenterológialiag kivizsgáltak, a fent leírtakon kívül mást nem találtak. Szinte folyamatosan megvan ez az égő érzés a mellkasomban illetve a gyomorrészen, valamint a jobb bordaív alatt a csípőmig. Időnként heves, kisebb görcsökkel. Május óta 2x40 mg Nolplazát szedtem illetve az utóbbi 3 hétben 2x20 mg Pariet-t szedek, de nem változik. Gyakorlatilag az étkezéssel nem függ össze, illetve annyiban, hogy éjszaka nem fáj, amikor is nem eszem. Reggel felkelés után kb. 10 perc múlva elkezdődik, és csak elalváskor szűnik meg. Abban szeretném a tanácsát kérni, attól tartva, hogy ez a romló tendencia tovább folytatódik, hogy esetleg milyen más gyógyszer használna, vagy egyéb módon hogyan lehetne ezt a folyamatot megállítani. Köszönettel. Ági

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Panaszát az eddigi diagnózisok nem magyarázzák, így nem csoda, hogy a terápia sem használt. A jobb bordaív alatti fájdalom felveti epés problémák lehetőségét, ennek érdemes utánajárni. Az éjszaka szünetelő fájdalom felveti a betegség esetleges funkcionalis eredetét (nem szervi eltérés).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. szeptember 20., 14:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 15:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: