• Meddig kell szedni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Nő! Tavaly eltávolították az epehólyagomat, mert voltak köveim. Műtét után hamar rendbe jöttem, nem volt semmi panaszom. Idén június 4-én kezdődtek a problémák. Elkapott egy durva rosszullét, émelygés, szédülés, levert a víz, hánytam is, először epét majd csak savat, remegtem, szóval nagyon rossz volt. Voltam a sebésznél, aki megműtött, mivel epét is hánytam, de vizsgálat után azt mondta sebészetileg nincs semmi gond. Rosszullétek folytatódtak, minden alkalommal hánytam is, kb. 3 héten keresztül, végül gyomortükrözésen kötöttem ki, ahol megállapították, hogy epés refluxom van, a nyelőcsövem alsó része kicsit be van gyulladva, valamint fel volt telve a gyomrom epével és savval, amit ha jól értelmeztem, akkor leszívtak. Controloc és Motilium gyógyszert írtak fel, de a doktornő nem mondott semmit, hogy meddig kell szednem, stb. Ezek után jobban lettem, a gyógyszereket is elkezdtem szedni, de a Controloc helyett Pantacid Flux-ot tudtam hozni a gyógyszertárból, így azt szedem. 2 hete ismét jöttek a rosszullétek, ugyanaz minden, csak hánynom nem kell, és nem is tudok, csak erős hányingerem van. Voltam a körzeti orvosnál kérni újabb beutalót gasztroent.-ra, de nem adott beutalót, mert azt mondta, hogy felesleges egy újabb tükrözés, mert ott is azt fogják mondani, hogy cseréljünk gyógyszert. Annyit még, hogy 2 hete hogy rosszul lettem megint, abbahagytam a gyógyszer szedését, mert közvetlenül a bevétel után jött a rosszullét. De hogy nem szedtem, minden nap rosszul voltam, ezért pár nap után ismét elkezdtem, viszont a Motilium-ból csak napi 1-et szedek a 2 helyett, és az utóbbi 4 napban nem voltam rosszul. A körzeti orvos Pantacid Flux helyett Gelbra 20 mg gyógyszert írt fel, hogy próbáljuk meg ezt, hátha jobb lesz tőle. Én nagyon tartok ezeknek a gyógyszereknek a hosszú távú szedésétől, mert olvastam a sok mellékhatást, és 1-2 éven belül kisbabát is szeretnénk, és a papírján az van, hogy ezeket nem lehet szedni terhesség alatt. Kérdésem az lenne, hogy mégis mennyi ideig kell ezeket a gyógyszereket szednem? Hónapokig, évekig? Ha jobban leszek, el lehet-e fokozatosan hagyni, és majd esetleg a későbbiekben kúra szerűen szedni, ha ismét jön a rosszullét? A reflux-os betegekre vonatkozó szabályokat nagyon szigorúan betartom a tükrözés óta: nem iszom kávét, leszoktam a dohányzásról, nem eszek édességet, nagyon fűszereset, többször eszem keveset, este 6 után már semmit sem, a fejem megemelem éjszakára, stb. És mindezek ellenére a szegycsontom mögött még mindig fáj néha. Várom válaszukat, köszönettel, egy fiatal refluxos.

        Dr. Szigeti Nóra válasza a reflux témában

        Kedves Kérdező! Ezen gyógyszerek terhesség alatti biztonságosságáról valóban nincs még elég adat, de addig javasolom, hogy a gyógyszert folyamatosan szedje, hiszen elhagyásuk után panasza jelentkezett. A Motilium max. dózisa 3x1 tabl., a fenti ún. protonpumpagátlók valóban változtathatóak annak függvényében, hogy Önnek melyik válik be, azt javasolom, hogy próbálja meg, hogy melyik az a minimális gyógyszerdózis, ami Önnél panaszmentességet eredményez. Ismételt gyomortükrözés jelenleg valóban nem szükséges.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. augusztus 19., 15:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 12:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: