• Lehet-e szövődménye?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Apukámnak február óta gasritise van de semmi gyógyszert nem kapott és még mindig beteg.Leírom az utolsó tükrözésről kapott leletet ha tud kérem segítsen hogy milyen gyógyszert vegyünk neki hogy elmúljon a betegsége a további szövődmények megelőzése érdekében Makroszkópos leírás:I.2 db fg.fejnyi,sárgás-barnás szöv.részl.2/egész II.2db szg-1 db fg.fejnyi,s-b.sz.r.3/egész.GNÉ/RFM 06.16. Mikroszkópos leírás:06.21.VZS I.Az antrum nyálkahártya foveolái a szokásosnál távolabb állnak,bővebb stróma közbeiktatásával.A foveolák változó mélységűek,a szabályos hámsejtek között bőven találhatóak kehelysejtek is.A lamina propriát mérsékelten súlyos fokú vegyes sejtösszetételű idült gyulladásos beszűrődés járja át és egy kis lymphoid halmaz is mutatkozik.Helikobakter sem Giemsa festéssel,sem immunhisztokémiával nem azonosítható. II.Az antrum nyálkahártya foveolái szabályosak,a lamina propriában mérsékelten súlyos fokú vegyes sejtösszetételű idült gyulladásos beszűrődés látható,valamint egy kis gócban savó,gyulladásos sejtek,fibrin és kevés szövettörmelék együttese mutatkozik,jellegzetes szöveti struktúra nélkül.Ennek környezetében egy-egy hyperplasiás hámmal bélelt virágcsokor alakú mirigyátmetszet is látható.Giemsia festéssel Helikobacter nem azonosítható Diagnózis.I.Enyhe fokú antrum nyálkahártya atrophia,inkomplett intestinalis metaplasiával és mérsékelten súlyos fokú chronicus gastritissel. II.Mérsékelten súlyos fokú gastritis chronica.Helicobacter negatív.A mintában idegenszövet nem található. Kérem segítsen ha tud hogy megértsem mit jelentenek ezek a szakszavak és hogy mit vegyünk apukámnak hogy mielőbb meggyógyuljon.Köszönöm a segítségét!

        Dr. Plósz János válasza a gasztritisz, szövettani lelet témában

        A szövettani lelet alapján krónikus gyomorhurutja van, mely lehet stressz, gyógyszerszedés, fűszeres-forró ételek fogyasztásának következménye (valamint H. pylori fertőzés, de ez nincs édesapjának). Kezelése tehát első sorban ezen tényezők kerüléséből áll, valamint savcsökkentő terápia javasolt. Az intestinalis metaplasia (bél jellegű sejtcsoportok) megjelenése fokozza a gyomorrák rizikóját, így a rendszeres kontroll is javasolt.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 09., 13:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 17:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Mi az összefüggés a cukorbetegség és a szívbetegségek között?
        Tudj meg többet az ekcéma tüneteiről, kezelésének módjáról és megelőzéséről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó