• Gyomorégés, gyomorfájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WEB Orvos 43 éves Férfi vagyok kb. 29 éves korom körül kezdtem érezni a gyomromban fájdalmat. Akkoriban került forgalomba a RENNIE savcsökkentő rágótabletta. Ezzel remekül megoldódott a probléma akkoriban. Később egyre többet kellett bevenni ebből a gyógyszerből, majd jött a többi recept nélkül kapható savcsökkentő szinte mindet kipróbáltam hetekig hónapokig kísérleteztem velük de semmi nem segített a fájdalmam meg szinte elviselhetetlenné nőtt. 2008 július végén elmentem a körzeti orvosomhoz aki Lansacid 30mg kapszulát írt fel napi egyet. Valóságos csodát tett ez a gyógyszer két nap alatt megszüntette a fájdalmamat. Ezután vérvételt, vizelet vizsgálatot, gyomortükrözést és helico baktérium vizsgálatot javasolt az orvosom. Ezeket végig csináltam és a gyomortükrözés kivételével minden negatív lett. A gyomortükrözés lelete a következő volt: A nyelőcső alsó harmada gyulladt hyperaemiás foltosan erodált. A cardia nem zár jól. A gyomorban norm. redőkép, kp. mennyiségű secretum van, a nyálkahártya diffuse foltosan gyulladt. A pylorus ép, balbus ép és a doudenum további része a vizsgálható mélységig ép. A vizsgálat után mivel már Lansacid-ot szedtem, ezt meghosszabbították fél évig és ha nem csökken a panasz akkor Pariet 20mg tablettát javasoltak helyette. Még kb. 3 hónapig szedtem a Lansacidot és már egészen gyógyultnak éreztem magam. Egy idő után mégis volt olyan reggel, amikor bevétel után fél órával szúrás szerű gyomorfájás jött rám. Ezt elmondtam az orvosomnak, mire ő felírta a Pariet-et. Teljesen tünet mentes voltam, hosszú hónapokon át, de ha azt gondoltam, hogy jól vagyok és minek nekem ez a gyógyszer, beszüntetés után 1-2 héttel mindig kiújult a gyomor fájásom. A majdnem 3 évi rendszeres gyógyszerszedés alatt 3-4 szer gondoltam a tünetmentesség miatt, hogy nincs rá szükségem. Egy recept írás alkalmával megkérdeztem a körzeti orvosomat, hogy meddig lehet szedni ezt a gyógyszert, az volt a válasz, hogy amíg meg nem gyógyulok, de később mondott olyat is, hogy aki elkezdi az nem nagyon tud utána meglenni nélküle. Akkor 42 éves voltam és kicsit elkeseredtem mert ha az átlag életkort veszem, akkor is még vagy 25-30 évig élhetnék de ezt a gyógyszert nem biztos, hogy tanácsos ilyen sokáig szedni. Volt még pár próbálkozásom az abbahagyására, de mindig kiújult a panasz, sőt mindig egyre nehezebben javultam miután ismét elkezdtem szedni. Végül a körzeti orvosommal egyeztetve 2010 novemberétől a napi egy helyett kétnaponta 1 szemet kezdtem el szedni a Pariet 20mg-os tablettából. Ez kicsit megnyugtatóbb volt számomra, mert az a tudat volt bennem, hogy talán valamennyire gyógyulok, mert a kétnapi egy tabletta is tünetmentes állapotot adott. Így is volt ez kb. 2011. május végéig. Akkortájt kezdtem magam egyre többször puffadtnak, émelygősnek érezni. Elkezdtem szigorúan diétázni, de nem segített egyre rosszabbul lettem. Még erősebb volt a fájdalmam mint amikor 2008-ban orvoshoz fordultam. Arra gondoltam talán besokallt a szervezetem a Parietre. Elmentem a körzeti orvosomhoz elmondtam neki a panaszaimat. Emozul 40mg kapszulát írt fel, de azt mondta nem a Pariet-től vannak a fajdalmaim. Ismét teljes labor, amiből minden negatív lett. A gyomor tükrözésre még egy hónapot várnom kell. Jelenleg szedem az Emozult 40mg-ost, de nem vagyok jól. Nagyon sokszor émelygek (a tengeribetegséghez hasonlóan). Akárhogy próbálok diétázni mindentől felpuffadok és valamivel kevésbé de sűrűn fáj a gyomorszájam. Egyik nap nem ettem semmit és aznap egész tűrhetően voltam. Másnap csak 4 kekszet ettem és már attól is rosszabbul lettem. Nem vagyok betegállományban, de nem könnyű így dolgozni, ráadásul elég stresszes a munkám. Már nincs semmi ötletem mivel csökkenthetném a panaszaimat. Az Emozul 40mg olyan erős gyógyszernek számít, hogy szinte nem is lehetne savam, mégis fáj a gyomorszájam. Szeretném kérdezni létezik-e a gyógyszeres kezelésen kívül más gyógymód mert nekem úgy tűnik ez csak egy tünetkezelés, de mitől van a túl sok savtermelés ami a panaszt okozza. Próbáltam én már mindent: diétákat, lúgos ásványvizeket, Salvus gyógyvizet, Savas-lúgos élelmiszer táblázatokat fejből tudok és betartok. Úgy tűnt semmi nem segít csak a protonpumpa gátlók, de valahogy mostanában már az se. Üdvözlettel

        Dr. Szigeti Nóra válasza a reflux témában

        Kedves Kérdező! Valóban a refluxos betegek 70%-ánál szinte állandó gyógyszerszedés szükséges (protonpumpagátló), mert abbahagyáskor gyorsan kiújulnak a panaszok. Egészítse ki a kezelést 3x10 mg domperidonnal, ami segít a gyomortartalom bélrendszerbe juttatásában.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. augusztus 08., 21:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 11:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: