• Csontritkulás - reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr! Sajnos évek óta szedek különféle gyógyszereket (reuma szakorvos írta fel) csontritkulásra. Pl. Fosamax, fosavance 70, bonviva, és most háromnegyed éve Protelos 2g és mellette kalciumot (Bérest) és D3 vitamint, Fresenius. Sajnos a legnagyobb gond a csipőmnél van. Most a Tscore - 2,9. 1 éve ez az adat még -2,5 volt. Nem tudom., hogy ez a gyógyszer rossz ill. hatástalan nekem, vagy az időközben szedett savlekötő közömbösítette a gyógyszer hatását. Sajnos a csontritkulás ellen kapott savbázisú gyógyszerektől reflux betegséget kaptam, amit leginkább éjjel érzek ( sós-savanyú íz a számban, ami már sajnos a fogzománcomat is megtámadta). Nem tudom mt csináljak. Merjek-e szedni savlekötőt ( bár a megfelelőt még nem találta meg az orvos) vagy esetlek más csontritkulás ellene szert kellene szednem. Mit tanácsolnak? Hallottam arról, hogy csontritkulásra injekciót is lehet kapni ill. vénásan is be tudják adni a gyógyszert, ( 3 hónapos, féléves), bár megvallom, hogy félek a mellékhatásoktól. Bár gondolom ezek a gyomorra nem hatnának legalább. Ezt nem lehet abbahagyni, mint egy gyógyszer szedését.. Nagyon kérném a segítségüket, mert nem tudom, hogy mit csináljak. Nincs valamilyen vizsgálat, amellyel meg lehetne állapítani, hogy kinek melyik gyógyszer a leghatásosabb. Nem tudom, hogy mit csináljak. Szeretném egy független orvos véleményét is meghallgatni ill. elolvasni. Előre is köszönöm mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A Protelos felszívódását elméletileg nem befolyásolja a savcsökkentő kezelés ( a a javallatnak megfelelően az esti étkezést követően veszi be). Az injectios készítmény valóban kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Az eddigiek mellett érdemes lenne lisztérzékenység irányában is vizsgálatokat csinálni, mert az ezzel járó felszívódási zavar okozhat terápiarezisztens csontritkulást.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 01., 12:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: