• Emésztőrendszeri probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr / Doktornő! 5 napja a gyomorszájam magasságában, evés után 1-2 órára jelentkezik a fájdalom, amit eddig még nem éreztem. Mintha belülről nyomnák a hasamat. Ez puffadás érzéssel jár és hányingerrel. Akkor érzem jól magam, ha eszem. Tehát nyombélfekélyre utaló tüneteim vannak, de nem értem, mert már több, mint 1 éve odafigyelek az étkezésemre. Napi 3-4szer eszek, és egészségesen. Ami nem normális talán, hogy rengeteg édességet eszek. A hasfájásom óta viszont kerülöm a cukrot. Mit tegyek Ön szerint? Mit ehetek és mit nem kéne? Nem szívesen szednék gyógyszert. Nyombélfekélyt egyáltalán mi okozhatja? Nagypapám volt gyomorfekélyes, de én próbálok mindenre odafigyelni. Kérem segítsen! Nem akarok beteg lenni! Válaszát előre is köszönöm szépen!

        Dr. Plósz János válasza a nyombélfekély témában

        A gyomor- és nyombélfekélyt végső soron a gyomorsav nyálkahártya-károsító hatása okozza (vagy túl sok sav vagy a nyálkahártya védekezőmechanizmusainak károsodása miatt). A savtermelést fokozza a gyomorfal feszülése, a stressz, a nyálkahártyát károsíthatják gyógyszerek, fűszerek, alkohol. Mindezek mellett helicobacter-fertőzés fokozhatja a panaszok mértékét és gyakoriságát (mert krónikus gyulladást tart fenn és emeli a savtermelést). Javaslom végeztessen H. pylori kilégzési tesztet (pozitivitás esetén eradikáció szükséges), egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, átmenetileg használjon nyálkahártya-bevonó szereket (Gaviscon oldat vagy tabl.). Ha panaszai nem szűnnek 1-2 hét alatt, mindenképpen keresse fel háziorvosát.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. július 25., 17:08; Megválaszolva: 2011. július 26., 07:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: