• Reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        tisztelt doktornő! ma voltam tükrözésen az eredmény a következő lett. a nyelöcsöben a cerdia felett 12-15mm-es confluálo eroziok láthatok. a fornix, corpus nykh-ja difuze gyulladt, oedemás,pangásos küllemű. angulusiv megtartott,antrum szabad,hypereimás. gyuladtredők,2db biopsiát vettünk,hp festést is kérünk.pylorus kerek, szabályos, a bulbus, pars descendens ép. a kérdésem az lenne mit jelent ez az eredmény? miért kellet szövetmintát venni? ez a betegség gyogyitható? a gyuladást meg lehet szüntetni ugy ,hogy rossz indulatu dolog ne legyen belöle? ezzel az eredményel a szövettan mutathat ki gyogyithatatlan betegséget, esetleg halálos kimenetelüt? válaszát elöre is köszönöm!!!

        Dr. Szigeti Nóra válasza a reflux témában

        Kedves Kérdező! Önnél a túlzott gyomorsav termelődés és/vagy a visszafolyó epe a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájának gyulladását okozta. A gyomorban lévő eltérés kialakulásához még hozzájárulhat a Helicobacter pylori kórokozó, melynek kimutatására mintavétel történt. Ilyen esetekben a szövettani vizsgálat kötelező, de a leírás alapján semmi nagyon komolyra nem gyanakszom, valószínűleg egyszerűen kezelhető lesz gyógyszerekkel. 4-6 hét múlva kontroll vizsgálatot javasolnék a kezelés hatásosságának lemérésére elsősorban a nyelőcső eltérés miatt. Ha volt Helicobacter pylori, ennek a kezelésnek a hatásossága is lemérhető az ismételt vizsgálat során.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. június 03., 12:53; Megválaszolva: 2011. június 04., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: