• Gyermekkori reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! A reflux gyermekkorban jelentkező változatával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. 2006 őszén született a kisfiam. Szinte alig van, volt olyan nap, amikor nem kapott gyógyszert a születése óta. Már a kórházból is csúnyán váladékozó szemmel vittük haza. Természetesen cseppet, kenőcsöt kaptunk, mivel nem használt cseréltük, sokszor. Aztán 6 hetesen bárányhimlős is lett. Kb 3 hónapos kora korül náthás lett, utána hónapokig tartó hol náthás, hol köhög, hol mindkettő állapotban voltunk. Néhány hét után fulladni is kezdett. Mikor ez sem akart elmúlni, akkor a Mosdósi kórház pulmonológiájára utaltak bennünket. Ott a hörgője miatt kezelték és azóta is rendszeresen kapja a Beropdual, Pulmicort, inhalátorokat, naponta kapja a Rhinathiol szirupot is, mellette állandóan 2x inhalálunk naponta, szemcseppet, orrsprayt is használunk. Ettől függetlenül a kórházi kivizsgálás alatt feltűnt az orvosunknak, hogy a széklete, pocakja formája sem átlagos. H2 vizsgálatra küldött, ami pozitív lett. Azóta, 8 hónapos kora óta tejcukor-mentes diétán van. Vérvizsgálattal is megerősítették a betegséget. 2 éves koráig tej és gluténmentes diétát tartottunk, nehogy baj legyen. Aztán 2 éves kora környékén a bilire szoktatás nehézségeivel bírkóztunk. A széklettel voltak gondok. Egy nem gyerekorvossal történt beszélgetés után kaptam azt az ötletet, hogy valószínű gyümölcscukor-érzékenysége van. Utána néztem, hogy mely ételekkel kell vigyázni. Azóta ezeket csak mértékkel adom neki. Így ezzel már nincs baj. De az elmúlt 5-6 hónapban újabb panaszok jelentkeztek. A pulmonológus és a gyerekorvos is refluxra gyanakszik. Igyekszem odafigyelni, hogy mit adok neki. Kapott sav-közömbösítőt is, állandó használatra. Mit tehetnék, hogy egy ekkora gyermeket ne kelljen az amúgy is sok gyógyszere mellett még ezzel is "tömni". Mit tudok tenni én, mint anyuka? Tényleg bele kell törődni, hogy ekkora gyermeknek refluxot panaszai vannak? Köszönöm a válaszát...

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a reflux témában

        Kedves Kérdező! Mielőtt kimondja az ember a reflux diagnózisát és elfogadja, hogy gyógyszert kell szedni, érdemes kivizsgáltatni. 24 órás Ph méréssel ki lehet mutatni az esetleges refluxot. A gondozó intézetben vesse fel a problémáját, hiszen ott ismerik leginkább Önöket, ha ez nem megoldható, akkor gyermekgastroenterológus vizsgálatát lenne érdemes kérni. Látatlanban és személyes vizsgálat nélkül bármilyen diagnózist kimondani és gyógyszeres vagy más terápiát javasolni nem ildomos.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. május 25., 09:41; Megválaszolva: 2011. május 26., 15:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó