• Chron?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        37 éves süketnéma unokaöcsémnél 2005. évben kezdődött egy gyulladás- szerű tünet a torkában, égető érzés, 8 napig állandóan hányt, a kivizsgálások eredménytelenek voltak, minden lelet negatív. Több kórházban is volt vizsgálatokon, gyomor, orr-fül-gége, de nincs megnyugtató válasz. Megállapítottak refluxot, orrsövényferdülést, de műtét nem volt, a savlekötő meg lehet, hogy használ, de a torok probléma megmaradt, folyamatosan köpköd, erősen váladékozik. Mivel süketnéma nehezen kommunikál, így teljesen elzárkózik, nem jár már társaságba a kellemetlen tünetek miatt, pedig sportolt, a siketek olimpiáján ezüstérmes vizilabdás volt. Édesanyjával járt már az Ormos intézetben is, most valami esmg-vizsgálatot akar kipróbálni ami 25.000.- Ft. Kérem, ha lehet adjon tanácsot, hova fordulhatnánk a betegségével, mert fél, hogy a krónikus gyulladás miatt - már 6 éve - esetleg elrákosodhat. Köszönettel és üdvözlettel

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részén okozhat nyálkahártya-gyulladást, mély felmaródásokat. Az elváltozások a szájnyálkahártyától a végbélig, bárhol előfordulhatnak. Ezek általában jól láthatók endoscopos vizsgálat során (a nyelőcsőben-gyomorban), illetve közvetlen megtekintéssel fül-orr-gégészeti vizsgálat során. Ha nincs nyálkahártya eltérés, akkor a váladékozás hátterében más betegséget kell keresni, ha van látható eltérés, abból biopsziás mintavétel szükséges. Véleményem szerint panaszát inkább fül-orr-gégészeti vagy tüdőgyógyászati betegség okozza, érdemes ebbe az irányba is továbbmenni (arckoponya és mellkas CT).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. április 25., 17:55; Megválaszolva: 2011. április 27., 07:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: