• Reflux okozhat tüdőkárosodást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Asztmás és Gerd-es 36 éves nő vagyok. 10 kg súlyfeleslegem van. A fogyás érdekében elhagytam az étrendemből a kenyeret, lisztet, krumplit, rizst, tésztát. A diéta óta nagyon szenvedek a refluxtól, ami asztmás rohamokat vált ki. Fáj a nyelőcsövem, egyfolytában köhögök, a hörgőim beszűkülnek. A kérdésem, hogy a tüdőm ill. hörgőm károsodhat-e a savtól? Ettől nagyon félek, mert állandóan fulladok. Mellkasi fájdalmam is van. Én úgy érzem minden problémámat a sav okozza. Nolpazát szedek, de úgy érzem semmit nem segít. Ez egy ördögi kör. Ha eszem szénhidrátot, akkor nem tudok lefogyni. A fogyás segítene a refluxon. Ha nem eszem szénhidrátot, akkor a reflux kínoz, és a fulladás. Mit tehetnék? Köszönöm a segítségét.

        Dr. Boros Miklós válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező! A kifejezett reflux hosszútávon valóban okozhat hörgő és tüdő károsodást. A javaslatom a gyógyszeres kezelés mellett, hogy legyen napi 5 étkezés. Összetett szénhidrátot nyugodtan fogyaszthat, az egyszerű szénhidrátot és péksüteményeket kerülje. Ne fogyasszon fűszeres ételt, szénsavas italokat. Alkohol- és dohányzási tilalom. Lefekvés előtt már 2 órával ne egyen és emelje meg a fejvéget. Minden nap mozogjon fél órát (séta). Amennyiben ezen változtatások sem segítenek legyen egy gasztro-enterológiai ellenőrzés.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. április 25., 16:32; Megválaszolva: 2011. április 28., 10:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: